Тази нощ изгрява "кървава" луна

Между 14 и 15 април Земята ще попадне точно между Луната и Слънцето - става дума за уникалното пълно лунно затъмнение

Тази нощ над половината земно кълбо ще изгрее истинска кървава луна! Е, няма да е, разбира се, от истинска кръв, но цветът й ще я наподобява напълно.

Става дума за едно от най-удивителните космически явления в близост до Земята - пълно лунно затъмнение. В един невероятен момент от нощта на 14 срещу 15 април нашата планета ще попадне точно между Луната и Слънцето.

Тъй като по-малкият спътник на Земята ще попадне напълно в нейната сянка, тя ще се оцвети в червеникаво и ще добие този прословут "кървав" вид. Според LA Times понякога цветът е медно-червен, друг път е в гамата между кафявото и червеното, а в някои случаи наистина прилича на чиста човешка кръв.

За съжаление уникалното природно явление няма да се вижда от нашите прозорци - по простата причина, че когато трите небесни тела застанат на една линия, при нас вече ще е ден. Късметлиите, които ще могат да наблюдават затъмнението, са жителите на САЩ, Канада и Централна Америка, както и части от Южна Америка.

Утре все пак ще можете да следите феномена, тъй като той ще се излъчва на живо тук: Livestream.com/griffithobservatorytv.

А ако го изпуснете, няма страшно. Следващите пълни лунни затъмнения ще бъдат през октомври тази година, април 2015 г. и октомври 2015 г. А дотогава - вижте невероятното явление в нашата галерия.