ЕС обсъжда украинската криза

Евродепутатите ще гласуват поредна резолюция с призив за дипломатическо решение на конфликта

Напрежението в Източна Украйна ще е водеща тема за започващия днес в Люксембург редовен съвет на външните министри от Евросъюза. Очаква се те да обсъдят допълнителни санкции за лица, отговорни за източването на средства от страната, след като преди месец беше взето решение за замразяване на активите на 18 украинци, които се разследват за злоупотреби, съобщи БНР.

Външните министри на 28-те ще одобрят отпускането на вече обявената финансова помощ от 1 милиард евро, както и преференциални търговски условия с цел икономическо стабилизиране на страната.

С интерес се очаква дали ще има обща позиция на външните министри във връзка с писмото, което руският президент Владимир Путин изпрати до 18 европейски лидери, включително до българския премиер Пламен Орешарски. В него Путин предупреди, че газовите доставки за Европа може да бъдат спрени, заради дълговете, които Украйна има към Русия.

Украинската криза ще е сред темите и на започващата днес в Страсбург последна пленарна сесия на настоящия Европейски парламент. Евродепутатите ще гласуват поредна резолюция с призив за дипломатическо решение на конфликта.