Силно земетресение удари Соломоновите острови

Няма сведение за жертви или големи разрушения

Второ мощно земетресение е регистрирано край Соломоновите острови само зa няколко дни. Този път неговият магнитуд е бил 7,5, съобщи Американският геофизичен институт. Според информация на AP трусът е бил малко по-силен – 7,6, а някои информации споменават дори 7,7.

Той е бил на дълбочина 29,3 км и е бил последван от серия от вторични трусове със сила 4,9 и 5 по Рихтер. Епицентърът е бил на 323 километра югоизточно от столицата Хониара. Няма сведения за големи щети или жертви.

Заради заплаха от цунами беше обявена тревога на Соломоновите острови, Папуа Нова Гвинея, Нова Каледония и прилежащите им акватории. Наблюдателски постове за надигането на големи вълни бяха установени във Фиджи, Австралия, Индонезия и Гуам.

Соломоновите острови са малка държава, обхващаща група острови в западната част на Тихия океан, източно от Нова Гвинея. Населението на страната е около 600 хил. души.

На 6 февруари мощно земетресение с магнитуд 8 по Рихтер разтърси островите Санта Крус, които влизат в състава на Соломоновите острови, съобщи Американският сеизмологичен институт. Трусът е бил с дълбочина 28,7 км, с епицентър на 581 км от столицата Хониара, и е регистриран в 3.12 часа българско време.

Проблемите не свършват дотук. На 3 април островната държава беше удавена от наводнения, които причиниха смъртта на 23-ма и оставиха други 9 хил. без дом. Други 300-ма все още са в неизвестност.