Следобедната дрямка може да е опасна

Заключението е на британски учени

Прекалено хубаво не е на хубаво. Така е с дрямките. Според ново изследване на британските учени честото спане следобед увеличава риска от преждевременна смърт с почти 1/3.

Почитателите на следобедната дрямка излагат сами себе си на риск от развиване на болести като ефизема, пневмония или бронхит, пише Daily mail. Откритието е направено на база наблюдението на 16 хил. британци, които са се съгласили да се включат в проучването. То е продължило 13 години.

Според резултатите по-малко час следобеден сън на ден увеличава риска от преждевременен фатален край с 14 на сто. Това число се увеличава на 32 на сто, ако дрямката продължи повече от час. Освен всичко по-дългият сън бил свързан и с развитието на респираторни проблеми.

Спокойно! Друг учен, който няма връзка с това изследване, коментира, че спането следобед не крие риск за повечето възрастни. Той добавя, че някои от участвалите вероятно е имал проблеми със здравето и преди участието в експеримента. И в този случай дрямката дори е помогнала за облекчаване на грижите.