Тайната на козунака е в ароматите

Майстор-готвач обяснява как лакомството не става "на конци" след печене

Тайнството на козунака е в ароматите твърди майстора-готвач и преподавател в кулинарно училище "Амюз Буш" в София Борис Тасев.

Днeшният курс от поклонници на истинския, вкусен козунак, се състои около 10 жени ентусиасти. Досега те само са консумирали приготвени от други козунаци. Но вече е въпрос на женска чест да смаят половинките или близките си със собствен, неповторим козунак, разказва БГНЕС.

В началото на курса преподавателят показва тесто, втасвало цели 8 часа. Той обяснява, че то може да се замеси вечерта и да се остави в хладилника. Така че на сутринта, по време на кулинарното свещенодействие, да е по-лесно на готвачите. Цялото упражнение започва отначало за учениците, пропорциите и съставките.

Впоследствие готвачът разказва рецептата си. Тя не е преписвана. Той е стигнал до нея "с много четене и експериментиране". Част от съставките са: 4 яйца и половина, 750 гр. бяло брашно тип 500, 225 гр. захар, 2 щипки сол, 120 гр. масло, 170 гр., мляко със стайна температура и 20 гр. мая за хляб, но жива, т. нар. нахутена мая. И основното, ароматите - стафиди, накиснати в коняк, ром, стафиди, бадеми, екстракт от ванилия, екстракт от мандарина или портокалова кора.

След замесването, втасването и оформянето, козунакът се пече първо 15 мин. на 190 градуса и още 20 мин. – на 170 градуса. Качествените продукти се продават в магазина на кулинарното училище.

Козунаците не са трудни за приготвяне, приказките за обратното са митове и легенди - малко техника, малко ноу-хау и … всичко е наред, обяснява Боби. Той добавя: "За мен най-големият проблем е, че се притесняваме, когато застанем пред продуктите. Затова, когато готвим трябва да се забавляваме, ако не се получи, забравяме, ако стане – идеално".

Друг трик, който е добре да владеем: Как козунакът да стане "на конци" след печене? Отговорът се оказва елементарен - дълго месене и дълго втасване.