АБВ предлага сливането на две министерства

Състоянието на здравния сектор е критично, алармираха от движението

От гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ) се обявиха за създаване на ново министерство чрез сливането на министерствата на здравеопазването  и на труда от една страна и на социалната политика от друга. Това съобщи на пресконференция  за здравната политика в пресклуба на БТА в Пловдив д-р Евгений Желев.

Това е една от административните мерки на АБВ за подобряване на качеството на здравната услуга у нас. Сливането на двете ведомства ще съчетае експертния потенциал на МЗ с огромния финансов ресурса на МТСП, което по думите на д-р Желев е добра предпоставка за решаване на проблемите в здравния сектор, информира БТА.

Сред мерките личат още създаването на една обща Изпълнителна агенция за контрол на храните и лекарствените средства, каквато структура има в много европейски страни.

Като повод за разработването на здравната програма от АБВ д-р Георги Паскалев посочи факта, че години наред здравеопазването у нас генерира недоволство и критичност и от двете страни. По думите му правителствата през последните 24 години са обещавали много и са изкарвали като приоритет здравеопазването, но на практика нищо не е направено и се "върви на заден ход". В момента състоянието на здравния сектор е критично, каза д-р Паскалев.

Като основни проблеми от гражданската организация посочиха източването на Здравната каса на база заложената комерсиална политика болниците да бъдат търговски дружества и да генерират печалба, въвеждането на делегирани бюджети и с лимити, нараства хоспотализицаията с цел формиране на по-високи заплати.

Готови сме да обсъждаме дългосрочните проблеми на здравеопазването с другите политически сили. Това съобщи от своя страна водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин, предаде „Фокус”.

Той започва да представя политиката на АБВ в отделни области. Политиката на здравеопазването е първата политика, която беше представена. Предстоят по-нататък подобни срещи. ”Това, което правим всъщност, е предложение. Със създаването на АБВ ние казахме, че има няколко области, определихме пет: здравеопазване, образование, демография, икономика, функциониране на държавата, по които е необходимо да има политическо съгласие и някаква дългосрочна визия, за да може да има постоянство в промените, за да има в крайна сметка резултат. Ако досега не се случват тези неща е, защото всяко управление прехвърля на следващото и общо взето не се ангажира със сериозни реформи. Оттам нататък, за да има съгласие, трябва да има алтернативи”, коментира кандидатът за евродепутат.

Освен алтернативите, които предлага АБВ, организацията ще очаква и други предложенияв областта на здравеопазването. Калфин е категоричен, че АБВ иска да обсъжда политиката и съвсем конкретно с политическите сили какво и по какъв начин може да се промени. ”Документът, който представяме е документът на АБВ и виждането ни. Оттам нататък очакваме останалите да сложат всичко на масата и да влезем в конкретни разговори. Самият наш документ е една отворена система. Това е основа за дискусия”, допълни членът на ръководството на АБВ.