Първанов: Готви се подмяна на евровота

Eвроизборите не трябва да се разглеждат в контекста на предсрочните парламентарни избори

Подготвя се купуване на гласове на европейските избори. За това сигнализира в предаването„Седмицата” на Дарик радио лидерът на гражданското двжиение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ) и президент в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

Той добави: „Още от сега виждам подготовка за купуване на изборите, още от сега усещам витае във въздуха намерение да се подменят резултати. Не ми се иска това да се случва. Имам сигнали, че по места това се прави, но не са документирани. Апелирам държавата да си е на мястото, а не държавата да се използва за репресии, за натиск върху тези, които са на по-различни позиции. Има и такива случаи на реални факти”.

Президентът отказа да назове конкретна партия, която е в основата на подмяната на вота, но подчерта, че става дума за „този, който има най-много пари”. „Има ги сред управляващите, има ги сред опозицията”, лаконичен беше Първанов.

Според него евроизборите не трябва да се разглеждат в контекста на предсрочните парламентарни избори.

Първанов добави, че правителството и партиите, които го подкрепят в парламента, не управляват добре страната. Въпреки това докога ще управлява кабинетът „Орешарски”, зависи от самия него. Изходът от европейските избори няма да предреши автоматично съдбата на правителството.

Интересът на България е силна Европа, не Европа на две скорости, както върви в последните години. Трябва да работим за това да защитим своята национална идентичност, но аз съм за това да има силна Европа. Дали Европа ще бъде федеративна или конфедеративна – това зависи повече то насоката и решенията на големите държави, коментира още Първанов.

Според него има принципи на солидарност, които не бива да бъдат нарушавани, но водещ трябва да бъде националният интерес. Той добави: „Затова очаквам, независимо с каква листа са избрани евродепутатите, да работя по-добре, като един отбор, да има повече теми, които да поставят от името на България. С това европейската идея по-скоро ще спечели в България, отколкото обратното. България има нужда от много широк диалог, който трябва да започне отляво, но не да свърши само в лявото пространство. Диалогът с БСП е нещо, без което няма да минем за в бъдеще, но нека все пак не забравяме, че БСП не е „Позитано”. Силна България е възможна само ако има едно по-широко единение”.