Забраниха на французите да работят след залез

Нямат право да проверяват и мейлите и служебните си телефони в извънработно време

Френското правителство забранява на работниците да четат служебни мейли и да ползват служебните си телефони в извънработно време.

 Те ще трябва да се въздържат от подобен род комуникации след 18 ч вечерта и преди 9 ч сутринта, съгласно нови разпоредби в страната. Целта на регулацията е да бъдат защитени хората от служебни ангажименти в извънработно време, пише "Всеки ден".

 Около един милион френски работници в цифровата и консултантската индустрия ще трябва да изключват служебните си телефони и да избягват деловите имейли преди 9 часа сутринта и след 18 часа вечерта. Споразумението, постигнато от работодателските организации и профсъюзите, гласи, че работодателите не могат да оказват натиск върху служителите си, пренебрегвайки новите правила. Директивата на ЕС за работното време изисква всяка страна, с изключение на Великобритания и Малта, да ограничи работната седмица до 48 часа максимум. Но мобилните и онлайн технологии подкопаха това правило и през 1988 г. сведоха работната седмица във Франция до 35 часа.