Вестниците в Събота, 12 април

Дете плати за кървави лихви

 

На именния си ден Камелия Тодорова ще преподава пеене на студенти
24 часа
Камелия Тодорова ще отиде на църква, след което ще преподава джаз пеене на студентите в Нов български университет. Ето така, почти както всяка неделя, тя ще прекара именния си ден Цветница. Решила е да не прави нищо по-специално, освен че ще попее със студентите си.
Камелия е българската певица с изумителен глас. От малка обаче мечтаела да бъде киноактриса. Желанието се сбъдва, защото се снима в едни от най-хубавите български филми - "Търновската царица", "Синята лампа", "Бон шанс, инспекторе" и други.


5 г. затвор за Вальо Бореца
24 часа
Валентин Янев - Бореца, който е основен обвиняем по делото срещу бандата за мокри поръчки "Килърите 2", отива в затвора за 5 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата му по дело за изнудване, което бе гледано 2 пъти от спецсъда в София.
Бореца бе обвинен, че през януари 2012 г. чрез заплаха с убийство е принудил бившия си съдружник Димитър Велев да му даде 3400 лв. Двамата имали спорове за пари. Велев се страхувал от Бореца, който го заплашвал със саморазправа, и за да се спаси, заминал в чужбина през 2009 г., става ясно от решението на ВКС.


НАТО ни посъветва да се превъоръжаваме
Труд
България трябва да върви към превъоръжаване и придобиване на нови военни способности. Това е един от изводите, който може да се направи след срещите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и министрите на отбраната и външните работи.


Само 1 на 1000 българи дарява редовно
Труд
Благотворителността определено не е най-силната добродетел на българина. Дори когато дарява, той го прави не редовно от заплатата си, а спорадично по телефона. Едва 2208 българи са обявили в данъчната си декларация за 2012 г., че даряват, излиза от данни на финансовото министерство. Това са едва 0,1% от работещите.
Според анализ на Българския дарителски форум, който работи с данни на Националната агенция за приходите от данъчните декларации, през 2012 г. гражданите са дарили 2 754 822 лв., което е спад с 8% в сравнение с 2011 г.


Дете плати за кървави лихви
Стандарт
Дъщерята на поморийски лихвар бе отвлечена и убита. 7-годишната Александра изчезна в четвъртък следобед. Тогава тя си е тръгнала от училище, което е на 500 метра от дома й. Първоначално се появи версия, че момичето е отвлечено за откуп от 1 милион лева.
Късно в петък момичето бе намерено мъртво в хотел. Полицията издирва собственика, чиято тъща бе арестувана. Бащата на Александра е Веселин Тодоров - Германеца, известен с бруталното събиране на борчове. Той е задържан преди 4 г. при полицейска спецакция за лихварство и рекет. Според показания на свидетели 50-годишният бизнесмен и наказателната му бригада са трошили зъби и са драли с куки длъжници. "Горкото дете плати кървавите лихви на баща си", коментираха хората в Поморие.


40% работят извънредно без пари
Стандарт
40% от наетите в България полагат извънреден труд, без той да им се заплаща. Това показва проучване на КНСБ. Резултатите от него сочат, че пропуски в закони и наредби позволяват на бизнеса да нарушава установеното работно време. "Въведеният преди години механизъм на сумирано изчисляване на работното време доведе до масово заобикаляне на отчитането и заплащането на извънредния труд у нас", заяви Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ. "При сумираното изчисляване е допустимо един работник да работи до 12 часа на ден, 6 дни в седмицата. Така с по-малко хора се върши повече работа, но това е за сметка на работниците и служителите, на тяхното свободно време и доходи", каза още Христов на кръгла маса за проблемите на незащитената заетост.


Отвлякоха дъщерята на лихвар, намериха я убита
Монитор
7-годишната дъщеря на известния лихвар от По­­морие Веселин Тодоров - Германеца беше отв­лечена в четвъртък вечерта и открита мъртва ден по-късно. Според неофициалната информация тъщата Свет­лана Димитрова и съпругата Северина на местния хотелиер Веселин Тошев, който дължал пари на таткото на Алекс, са замесени в престъплението.


Германският Шпигел се спира на работата на пролетната среща във Вашингтон на Международния валутен фонд и Световната банка. Всички са съгласни, че на Украйна трябва да се помогне, но никой не знае как, заключава изданието.


Русия е готова да плати на Украйна за отказ от Крим, пише Украинская правда по повод изказване на руския министър на финансите Антон Силуанов за условията Киев да получи руска финансова помощ. Украйна трябва да извърши конституционна реформа, да произведе избори, да признае (отделянето на) Крим и да деескалира напрежението в югоизточната си част, заявил Силуанов. От тези четири условия зависи кога Русия ще може да предложи мерки по допълнителна финансова помощ както по бюджетните, така и по газовите въпроси. Пряка връзка няма, но е неизбежно да се ориентираме по това, отбелязал руският финансов министър, цитиран от Украинская правда.


В друга публикация изданието съобщава, че в Източната и Югоизточната част на Украйна ситуацията повече или по-малко е под контрол.


"Западът и Русия - в позиционна война за Украйна", гласи заглавие в австрийския вестник Ди Пресе. В интервю за вестника украинският министър на енергетиката Юрий Продан заявява, че за страната му е неприемливо увеличението на цената на руския газ с 80 на сто до 480 долара за 1000 кубически метра. Стилът на Газпром е стил на монополист, който диктува цените без преговори, казва украинският министър. Той съобщава, че във вторник ще бъде в Словакия за разговори относно реверсивните доставки на газ от други европейски източници, което би намалило зависимостта от руския газ.