Почина 86-годишната Димитрина Георгиева, жестоко нахапана от питбули

Въпреки двуседмичните усилия на лекарите и интензивното лечение, възрастната жена не е успяла да преживее травмите и стреса

86-годишната Димитрина Георгиева, която бе нахапана жестоко от два питбула в русенското село Червена вода, е починала в четвъртък вечерта в болницата, съобщи БГНЕС. Въпреки двуседмичните усилия на лекарите и интензивното лечение, възрастната жена не е успяла да преживее травмите и стреса.

В момента в Районна прокуратура-Русе продължава разследването за извършено престъпление по член 325 в от НК, заяви говорителят прокурор Радослав Батанов. Разследването се води срещу лелята на собственика на питбулите, която в момента на инцидента се е грижила за кучетата.

"Тъй като пострадалото лице е починало, е назначена съдебно медицинска експертиза, която да установи дали смъртта е настъпила вследствие на причинените по-рано травматични увреждания по тялото. След събиране на достатъчно доказателства за вината на лицето в извършване на престъплението, ще бъде повдигнато евентуално обвинение по чл. 325 в, ал.2 от НК , като тази разпоредба на закона предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба до 10 000 лв.", каза още прокурор Батанов.

Трагедията се разигра на 29 март по обед, когато възрастната жена отивала до къщата на познати. Заради виковете й и тропането по вратата на съседите двата питбула Цезар и Клеопатра се раздразнили и прескочили оградата. Двете кучета не са били вързани и се нахвърлили върху пенсионерката, като я нахапали жестоко.

Тя е била спасена от лелята на собственика и двама работника от съседния строеж. Димитрина била откарана незабавно в болницата, където повече от 3 часа продължила животоспасяващата операция. Възрастната жена е била нахапана на 10-ина места, като е било засегнато и окото й. Въпреки усилията на медицинските екипи, след няколко дни прекарани в нечовешки мъки, жената е починала.

Собственикът на питбулите Пресиян Костадинов организира кръводарителни акции в помощ на пострадалата. Той и семейството му са взели решение питбулите да бъдат евтаназирани, но това ще стане едва след като приключи следствието.