При фалит, доходите ни за 3 години напред стават собственост на кредитора

Това предвижда проектът на Закона за защита при свръхзадълженост на физическите лица

Доходите за три години напред и цялото имущество, без най-необходимото за живот, ще стават собственост на кредиторите, ако гражданин поиска да бъде обявен във фалит.

Това предвижда проектът на Закона за защита при свръхзадълженост на физическите лица на Министерството на правосъдието, станал известен като закон за частния фалит, пише Varnautre.bg.

В проекта не се говори за фалит или несъстоятелност, а за специфична защита. Право на нея имат всички физически лица, които данъчните приемат за местни. Това са не само българските граждани, но и чужденците, които пребивават у нас повече от 183 дни през всяка година, и командированите в чужбина. Изрично е уточнено, че едноличните търговци и неограничено отговорните съдружници нямат право на личен фалит.

Първото условие да поискаш закрила при свръхзадълженост, е да си добросъвестен. Това според проекта означава да не си натрупал дълговете си нарочно, поради разточителство, заради умишлено престъпление или с цел да увредиш някой от кредиторите си. В документа обаче не се дава дефиниция на Разточителство.

За свръхзадлъжняло се счита всяко лице, чието „имущество и разумно очаквани доходи не са достатъчни, за да покрият паричните му задължения“. Несъответствието трябва да е значително и очевидно, което за авторите на закона означава „превишаване на задълженията над стойността на имуществото и очакваните доходи с повече от 1/3″.

Няма ограничение за размера на дълговете, за които физическо лице може да поиска фалит.