Ангела Меркел е на посещение в Атина

Гърция има повече възможности отколкото трудности

Германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Атина. Визитата се тълкува в Гърция като подкрепа към правителството на Самарас, което въведе строги икономически мерки, съобщи БНР. Опозиция и синдикати провеждат протести срещу високата безработица в страната въпреки забраната на полицията.

Гърция има повече възможности отколкото трудности, заяви германският канцлер Меркел на срещата си с премиера Самарас, на която правителството представи пред основния си кредитор Германия състоянието на гръцката икономика. Атина се възстановява икономически и германският канцлер дори сравни Гърция с бившата Източна Германия, която се е съживила икономически въпреки недоверието на света.

Канцлерът и премиерът Самарас участваха във форум за стимулиране на младите предприемачи, с което показаха, че има бъдеще за бизнеса в Гърция. След час се очакват първите изявления на канцлера по време на пресконференцията.

Атина очаква, че посещението на германския канцлер, както и положителната оценка за възраждането на икономиката, ще насочат инвеститорите към Гърция.
Извънредни мерки за сигурност въведоха в гръцката столица по време на визитата. В охраната се включени и частите за борба с безредиците. Забранени са демонстрациите.

Опозицията и синдикатите отказаха да се подчинят и провеждат протести срещу високата безработица, последствие от строгите мерки на кредиторите. Днес Атина осъмна с плакати „Никога повече Меркел”, подписани от опозицията СИРИЗА. До този момент демонстрациите са масови, но без инциденти.