Предсрочното погасяване на кредит не е безплатно!

Задължителните нотариални такси ще останат - около 2% от стойността на заема

Ще поевтинее ли реално предсрочното погасяване на кредит, след като забраната за наказателните такси влезе в сила?

Пред bTV председателят на банковата асоциация у нас Левон Хампарцумян коментира, че така се узаконява безплатното нарушаване на договор, но все пак банките ще спазят закона.

В новите договори повечето банки вече не начисляват такси за предсрочно погасяване. При старите заеми ситуацията е различна - в договорите за кредит от 2008 година масово е заложена наказателна такса.

Такъв е и заемът на Георги Николов. Тегли 80 хиляди лева. Банката вдига три пъти лихвата. След шест години се оказва, че е платил 40 хиляди - само лихви. Така започва да търси варианти за смяна на банката.

„При проучването за рефинансиране наистина лихвите бяха по-ниски от тези, които моята банка ми предлагаше. Но при изчисление на всички такси разликата беше много малка и честно казано не си заслужаваше”, казва мъжът.

В крайна сметка той решава да скъси срока за изплащане на заема - срещу по-голямата месечна вноска. Като тегли чертата, плаща по-малко лихви. Убеден е обаче, че след три месеца, смяната на банката ще е далеч по-лесно и изгодно.

Все пак предсрочното погасяване на кредит няма да е безплатно и след промените. Задължителните нотариални такси ще останат. Те са около 2% от стойността на кредита. Така, ако Георги реши да отиде в друга банка при по-изгодни условия, разходите му биха били наполовина - 1600, а не 4000 лева.

„Това ще помогне на хората да търсят други по-изгодни оферти по-лесно, защото дори по-малка разлика в лихвата ще им помогне да им е изгодно рефинансирането”, обяснява Деян Василев - консултант "Моите пари".

Така, след като промените влязат в сила, дори оферта с четвърт процент по-ниска ще си струва разходите по смяна на банката. Според кредитните експерти дори някои от тях да увеличат лихвите в отговор на премахнатите такси, клиентът вече няма да е "закрепостен", тъй като лесно ще може да отиде при конкуренцията.