Русия предупреди гражданите си да не пътуват в България

Съобщението, публикувано на сайта на Министерството на външните работи, е свързано с международните санкции

Министерството на външните работи на Руската федерация препоръча на гражданите си да не пътуват до държави, които имат договори със САЩ за задържане и предаване на чужденци по искане на Вашингтон, съобщава news.bg.

Съобщението, публикувано на сайта на министерството, е свързано с международните санкции, наложени на руски официални лица, бизнесмени и ръководители на медии, заради анексирането на Крим и поведението на Москва в украинската криза.

Препоръката засяга десетки държави, включително България, с която според справката на Държавния департамент на САЩ такова споразумение има от 1994 г. насам. В списъка на водещите 10 дестинации за руски туристи през 2013 г., където според „Ростуризъм” са и българските курорти. Единствено Черна гора няма подобно споразумение със САЩ.

Външното министерство заяви още, че в последните дни съществено се е увеличила заплахата руски граждани да бъдат задържани или арестувани по искане на американските правоохранителни органи и спецслужби.

„Става дума за това, че американската администрация, която неоснователно се отказа да признае присъединяването на Крим от Русия, което напълно съответства на международното право и Устава на ООН, се опита да превърне в рутинна практика „лова” на руски граждани в трети страни с цел тяхното последващо екстрадиране в САЩ във връзка, по правило, със съмнителни обвинения”.