Промениха изгледа на бюлетината за евровота

Съставът на Централната избирателна комисия се увеличава до 20 души

Народното събрание реши на второ четене да промени изгледа на бюлетината за предстоящите европейски избори. Предложението за изменение дойде от депутата от ДПС Четин Казак, който коментира, че то е от полза за всички политически партии и за техните избиратели.

В новия вариант номерата на партиите и коалициите в лявата част на бюлетината ще се маркират в квадратчета, както досега. Номерата на кандидатите от листите в дясната част обаче ще се посочват в кръгчета, посочва БГНЕС. „За” гласуваха 65 депутати, „против” – 23, 19 се въздържаха.

Новият Изборен кодекс предвиждаше както номерата на партиите и коалициите, така и тези на техните отделни кандидати да бъдат изписани в квадрати. Според ДПС така гласоподавателите могат погрешка да посочат отделен кандидат вместо политическа сила. Предложението им мина през правната комисия и бе подкрепено от ГЕРБ.

Парламентът прие окончателно изменения в Изборния кодекс, с които съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 души, пише „24 часа”.

Депутатите решиха следното: Комисията се състои от 18 членове, включително председател, заместник – председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. При назначаването на членовете на Централната избирателна комисия се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в комисията.