Къде изчезна женският бюст?

Тенденциите са към намаляване гръдната обиколка с всяко поколение

Къде изчезна българският бюст?! Този титаничен и солиден символ на българската женственост, който помним още от нашите баби - от онези мигове, в който те ни гушваха сладко, а ние блажено се отпускахме върху гърдите им, чувствайки се едновременно в безтегловност и в безопасност, както никога досега?

 Закръглените форми с обиколка, която днес почти не се среща, а ако все пак се случи, то тя бива увековечена като видно явление в редица медийни издания? Уви. Тенденцията бюстът да се смалява с всяко поколение продължава да взима жертви по пътя си - от бабите през майките до самите нас. А ние се питаме защо.

 

Защо?

 

Факторите за смалената гръдна обиколка не са един или два. Както казват специалистите, крайният резултат е вследствие на редица причини.

 

- храните, които консумираме, водата, която пием, въздухът, който дишаме. Всичко това е коренно различно от времената, в които са живеели нашите баби и дядовци. Тогава и средата е била далеч по-малко стресова, и въздухът - много по-чист, а храните, естествени, лишени от химия и с далеч по-високо качество, пише likealady.bg.

 

- Няма как да подминем и пубертета - който само за няколко десетилетия "избърза" с 3-4 години и ако през 80-те, за нормално се считаше той да настъпва между 12-14 годишна възраст, сега масово е между 9-11 г.

 

- майчинството - в началото и средата на миналия век, типично за българското семейство е появата на поне 4-5 деца. Всички те са кърмени от майката минимум по година, просто защото по това време не са съществували опции като сухо мляко.

 

"Това логично води и до разрастване на млечните жлези, като вследствие от кърменето бюстът се разраства", разкрива специалистът от Първа АГ болница д-р Тихомир Гемеджиев. "Днес тенденцията е към раждаемост на едно, максимум две деца, а много от майките предпочитат да използват различни варианти на хранене за бебето, за да не развалят естетическия вид на гърдите си" (без да отчитаме колко от тях са дело на пластична хирургия).

 

Кой сега е номер едно?

 

Вместо да ви кажем, решихме да ви покажем. Интерактивна карта на сайта targetmap.com разкрива къде по света се намират най-надарените откъм гръдна обиколка дами. За да ви оставим сами да разкриете мистерията, ще споделим само, че в момента българската жена е със среден размер D на чашките на сутиена.

 

Нашенките преборват конкуренцията на доказани секссимволи като французойките, италианките, полякините и съседките от Румъния. A Старият континент, или иначе казано - Европа, има неоспоримо лидерство в категорията "размер на бюста", спрямо повечето други континенти, като именно държавите на Балканите имат водеща роля за това.