Вестниците в Петък, 11 април

Наказват депутати за игра на криеница


„Стандарт"
БСП и ГЕРБ се впуснаха в игра на "котка и мишка" преди началото на вчерашното заседание на Народното събрание. В крайна сметка обаче то така и не се състоя заради липса на кворум. След като "Атака" не влязоха в зала, ГЕРБ също решиха, че няма да се регистрират и електронната система отчете едва 107 депутати - 14 по-малко от нужните 121 за започване на работа. След два неуспешни опита председателят на Народното събрание Михаил Миков нареди на квесторите да преброят колко депутати са в зала. Изненадващо обаче народни представители от БСП започнаха да излизат в кулоарите, за да не бъдат преброени. Което ядоса колегите им от ГЕРБ, които също напуснаха вкупом. "Това бе капката, която преля чашата", заяви зам.-председателят на групата Красимир Велчев. Той обясни, че червените са напуснали залата, за да може кворумът да е нисък и за приемането на законите да са нужни по-малко гласове.


Цацаров: Информациите за атентатора в Сарафово не са близо до истината
„24 Часа"
Всички информации, които са излезли досега за произхода на атентатора на летище Сарафово, не са кой знае колко близо до истината, каза главният прокурор Сотир Цацаров на журналистически въпрос.
„На този етап не можем да кажем каквото и да е било, не защото не го знаем, а просто защото все още се работи и всяка дума може да бъде грешно изтълкувана или използвана за съвсем други цели. Не е въпросът да се правим на загадъчни. Интересите на разследването на този етап не могат да наложат както разкриването на повече факти, така и потвърждаването, или отричане. Това, което излезе в медиите по отношение на самоличността на атентатора, не е много близо до истината", заяви Цацаров.


24 формации в битката за ЕП
„Монитор"
След промените квадратчетата вдясно на бюлетината за преференциите ще станат кръгчета.
24 формации ще се впуснат в битката на 25 май за 17-е места в ЕП, отредени за България. От тях 18 са партии, а 6 коалиции, става ясно от списъка с регистрираните от ЦИК участници за вота. Срокът за подаване на документи изтече в сряда, така че бройката няма да набъбва. Политическите сили, които ще се включат в надпреварата, са почти двойно по-малко отколкото тези на парламентарните избори миналата година. Основната причина е, че участието в евроизборите е без значение за това кой после ще получава субсидии от държавата и кой не.


Преправят вида на изборната бюлетина
„Новинар"
Бюлетината за изборите ще бъде променена по настояване на ДПС.
Така номерата на кандидатите за преференциите няма да бъдат поставени в квадрат, а в кръгче. По този начин ще се избегне объркването с квадратчето, в което избирателят трябва да посочи за коя партия гласува. Самата бюлетина ще бъде интегрална. От лявата страна на изборния лист ще бъдат записани имената на партиите или коалициите.


Биячи на фирма за бързи кредити пребиха длъжник
„Дума"
Служители във фирма за бързи кредити са пребили 57-годишен мъж заради забавени вноски, съобщиха от бургаската полиция. Наказателен отряд на фирмата за бързи кредити "Вега 1" в Айтос е потрошил ребрата на длъжник от Каблешково. Служителите на фирмата Хами Х., Гюнер С. И Нуран В. начело с шефа си Кенан Юсеин нахлули в къщата на жертвата си на ул. "Хан Тервел" в Каблешково. Като видял страховитите мъже, домакинът побягнал и от страх се заключил в банята си. Това обаче не спряло биячите, които разбили вратата, издърпали стопанина на двора и го пребили.
Биячите са били установени от полицията, като всички са служители на айтоския клон на "Вега 1". Пострадалият бил поръчител на заем, теглен от негова позната в размер на 800 лв., който тя спряла да плаща, в резултат на което фирмата за бързи кредити насочила искането си към него.