Разглеждат окончателно измененията в Изборния кодекс

Вчера правната комисия в НС прие и промени в бюлетината, с която да гласуваме

Изменения в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ и ДПС ще бъдат разгледани окончателно днес в парламента.

Вчера по предложение на ДПС правната комисия в НС прие да се промени бюлетината, с която да гласуваме. От ДПС настояват номерата на кандидатите за преференции да бъдат поставени в кръгче, а не в квадрат, както беше предвидено в Изборния кодекс. В правната комисия идеята мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а БСП не участва в гласуването.

Промените предвиждат още съставът на ЦИК да се увеличи от 19 на 20 души, а мандатът е в полза на ДПС. Първа да даде отговор на питания и въпроси на парламентарната трибуна ще се качи вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя ще даде отговори относно стартиране на програмен период 2014-2020 и поставяне на "електронни гривни" на лица, като мярка за неотклонение.

Вицепремиерът Даниела Бобева има само едно питане относно политиката на реформи в администрацията. Трети на въпроси ще отговаря и другият вицепремиер Цветлин Йовчев. Към него има запитвания относно политиката по назначаване и кариерно развитие на служители в МВР.

В парламентарния контрол се очаква да участват още Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране, Десислава Терзиева - министър на регионалното развитие, на транспорта Данаил Папазов, на околната среда Искра Михайлова, на здравеопазването Таня Андреева, на културата Петър Стоянович и на икономиката Драгомир Стойнев.