След Сл. Бряг цялото черноморие поиска да е отделен щат

Местни жители стартират подписка за автономия

Морски жители надигнаха глас с искане цялото черноморие да получи самостоятелно административно управление, наравно със Слънчев бряг. Идеята на хотелиерите за отцепване на курорта от община Несебър разбуни духовете и населението на морските общини се активизира. Неправителствени организации и юристи бясно четат закона и търсят законен вариант как да се отцепят.

Основната причина, която изтъкват инициаторите е свързана с дейността на „зелените”. „Тези хора ни спъват инвестициите, гонят ни туристите, пречат на дребния и на едрия бизнес. Рекетират държавата и принуждават институциите да им играят по свирката. Ако предприемем инициатива за административно отделяне, ще решим завинаги този проблем”, твърдят контраеколози.
Подобна идея бе лансирана за първи път от национална черноморска асоциация. Сдружението тогава обяви, че търси вариант всички общини с излаз на море да се обединят и да получат автономия. Асоциацията дори внесе официална декларация до Президента, в която представя исканията си. Едно от тях бе черноморието да бъде обявено за територия със специален статут.
Подобно искане издигнаха в петък и хотелиерите в Слънчев бряг. Те настояват курорта да получи национален статут и самостоятелно управление.