Юнкер и Шулц в първи телевизионен дебат

Двамата политици запазиха добрия тон и се обединиха около повечето европейски въпроси

Основните претенденти за председателското място на Европейската комисия – социалистът Мартин Шулц и консерваторът Жан-Клод Юнкер – насочиха шпагите си в една посока по време на първия си телевизионен дебат, предаде БГНЕС.

Дебатът се състоя снощи и се проведе изцяло на френски език. Като кандидат-лидери на Европа Юнкер и Шулц трябваше да обсъдят основните въпроси, касаещи Евросъюза. За повечето от тях двамата стигнаха до дипломатичен консенсус – те се обедниха около констатацията, че икономическата криза все още не е отминала и за преодоляването ù е необходима бюджетна дисциплина.

Двамата подчертаха, че приоритетите на европейската политика трябва да са борбата с младежката безработица, ограничаването на незаконната имиграция и улесняването на достъпа до кредити на малките и средни предприятия.

59-годишният бивш премиер на Люксембург и действащият председател на Европейския парламент - на 58 години, се познават от години и по време на своите срещи винаги са предпочитали учтивия тон и премереното говорене, коментира агенцията.

На въпрос по повод искането на френското правителство да преразгледа намаляването на своя бюджетен дефицит Юнкер припомни, че Париж е имал два продължителни периода на регулиране и сега не е ясно дали ще има възможност за трети. Мартин Шулц се ограничи с коментар, че "ако Франция има нужда от подкрепа, тя трябва да й се даде".

По отношение на концепцията за ролята на председателя на Европейската комисия Юнкер заяви, че "не трябва да има намеса в живота на хората, а да се решават големите проблеми, големите предизвикателства". Мартин Шулц смята, че гражданите трябва да се включват в процеса на вземане на решения, той да бъде прозрачен, чуваем, да позволява да се знае кой какво прави.

Двамата европейски политици са съгласни, че примерът за успешен икономически модел в Европа е Германия. От друга страна те отправиха критики към искането на Великобритания за по-малка намеса на Съюза в държавните политики за сметка на увеличаване правомощията на отделните страни членки. Европа трябва да бъде "голяма в големите неща, и малка и в малките неща", каза Юнкер. Кой ще бъде наследник на Жозе Барозу начело на ЕК ще стане ясно този юни – той ще бъде определен от новия състав на Европейския парламент, който пък ще изберем на вота на 25 май.