Труп на бременна жена и череп на дете до вампирите край Асеновград

Животът

10-04-2014, 09:56

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Мария Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вадят вампири край Асеновград

Археолози се натъкнаха на обезобразени скелети край Асеновград

„Вампирите” били вторични погребения

Намерените в крепостта Воден гробове от ХІІІ век, в които костите на мъртъвците били разбъркани или някои части от телата напълно липсвали, се оказаха вторични погребения. И до днес съществува практиката един гроб да се използва няколко пъти и в него да се полагат телата на хора от едно и също семейство. Древните са изваждали костите от предишно старо погребение, измивали са ги и след новото трупополагане, са ги връщали обикновено в торбичка върху новия покойник. Така директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков обясни на какви находки са попаднали колежките му Росица Морева и Запрянка Кръстева при разкопките от миналото лято край параклиса „Св. Димитър” в древната крепост Воден.

„Теренните археологически проучвания се проведоха от 3 юли до 7 август 2013г. и бяха финансирани от Историческия музей в Асеновград. Бяха разкрити общо 35 гроба, като само при три от тях открихме странни погребални практики. При единия скелет липсваха стъпалата, а при другите две погребения костите бяха разбъркани. За тях специално предполагаме, че това е в резултат от препогребения”, каза Иван Дуков. За липсващите стъпала на единия от мъртъвците едно от предположенията е наистина за ритуал против възкръсване на мъртвеца. Древните са вярвали, че ако обезобразят трупа, то човекът, който приживе е бил лош или престъпник, няма да се съживи, за да прави нови злини. Дали това е така, може само да се гадае, бяха категорични археолозите от Асеновград.

Миналото лято те са работили на три сектора на изток и север от новопостроения параклис „Св. Димитър”. Първият се е намирал на 2,5 метра източно от апсидата на параклиса и там са били открити 11 гроба на възрастни хора и 8 на деца. Гробен инвентар е липсвал, което говорело, че находките са компрометирани в годините назад. Били открити само три обеци, две турски монети и една монета на император Аркадий (383-408г.). „Некрополът се датира с откритите византийски монети XIII век, латински имитации от първата половина на XIII век, обеците и фрагментираната средновековна кухненска керамика”, каза Дуков.

На 14 метра разстояние от апсидата на параклиса „Св. Димитър” били разкрити други 15 гроба по християнски обред. Три от гробовете били вкопани в скалата, а мъртъвците вероятно са били положени или в ковчези, или са били покрити с дървени талпи, защото на мястото били открити следи от дървесина. Именно там бил намерен и гробът на мъртвата бременна жена, между чиито долни крайници археолозите се натъкнали на череп на малко дете. В гробовете били открити останки от средновековна трапезна керамика, анонимна монета от Х век, римски монети от ІІІ-ІV век, стъклени гривни, ножчета, топчета за стрелба и една конусовидна стрела. Изводите на археолозите са, че крепостта е престанала да съществува като такава през ХІІІ век, когато се е превърнала в гробище.