Икона на Свети Стефан в Несебър вдигна на крака парализирано дете

Момчето проходило, след като спало под светинята

Иконата на Свети Стефан от едноименната църква в Несебър, наричана още „Новата митрополия” прави чудеса, твърдят богомолци. Парализирано момче проходило преди няколко години, след като преспало под иконата на светеца.

Момчето било 11 годишно. Цялото било сковано от парализа и родителите му не намерели никакъв лек. Лекарите от най- елитните клиники били категорични, че до края на дните си детето ще е инвалид. Родителите обаче не се отчаяли. Врачка им казала да го закарат в църквата в Несебър и да го сложат да спи една нощ под иконата. Чудото наистина станало. Момчето проходило щом се събудило и казало, че в съня си видяло Свети Стефан, който го целунал по челото.

Друга жена пък твърди, че се отървала от тежка болест благодарение на чудодейното изображение.„Отидох да пренощувам в храма благодарение на други болни. През нощта чухме тропот на кон. Това беше Свети Стефан. Всички, които бяхме тогава, после оздравяхме”, обяснява развълнуваната жена. Всеки тълкува нещата по свой начин, коментират от църквата. Никой не може да каже откога съществува чудотворната икона. Знае се, че църквата "Свети Стефан" е изградена в периода ХІ-ХІІІ век.