Детска полицейска академия отваря врати в Силистренско

През следващите два месеца учениците от община Алфатар ще преминат специализирано обучение, за да опознаят полицейската професия

Днес в община Алфатар беше даден официален старт на инициативата Детска полицейска академия, информира МВР. В нея ще участват ученици от град Алфатар и от селата Иширково и Кайнарджа в общината.

През следващите два месеца децата ще преминат специализирано обучение за законите и реда в държавата, ще овладеят модели за безопасно поведение и ще опознаят полицейската професия. Всичко това ще стане под ръководството на полицейски и младши полицейски инспектори и специалисти по детска престъпност.

Официалният старт бе даден в ОУ "Христо Ботев". "Знаете, че в страната има закони и те трябва да се спазват. Аз вярвам, че вие ще станете гарант за това. Бъдете последователни и отговорни в учебния процес”, пожела на шестокласниците кметът на общината Йорданка Узунска.

От своя страна началникът на сектор "Охранителна полиция" в РУП-Силистра обеща, че въпреки съкратените срокове на програмата, практическите занятия ще бъдат реализирани в пълен обем. Те включват стрелба с малокалибрено оръжие, бойно приложни техники и охрана на спортно мероприятие.

Инициативата приключва в края на месец май. Организаторите обещават да превърнат финала на обучението в Академията в истински празник. Най-добрите млади полицаи ще бъдат отличени и наградени посредством състезателни игри, викторини и задачи с практически характер.

Освен в община Алфатар, тези дни Детска полицейска академия отваря врати и в общините Дулово и Главиница.