Кое животно разполага с най-невероятните очи?

Любопитни факти от света на животните

Очите са прозорецът към душата, те изразяват емоционалната същност и на хората, и на животните...


10. Бухал
Подобно на много хищници, бухалите имат очи, които им служат отлично по време на техните ловни експедиции - особено в условията на малко светлина. Интересното е обаче, че тези огромни очи са фиксирани в техните гнезда и почти не могат да се движат. Ето защо бухалът почти превърта главата си.



9. Гекон

Нощни животни като геконите трябва да са в състояние да блокират яркото слънце през деня, като запазват отличното си нощно виждане. И докато хората не могат да различават добре цветовете в мъждивата лунна светлина, тези животни имат 350 пъти по-силно възприятие на цвят в тъмнината.

8. Гавиал

Това са древни същества, които на практика са живи фосили. Въпреки това те притежават изключително еволюирали очи. Те са разположени по такъв начин, че да остават над водата и да наблюдават плячката, когато целият крокодил е потопен в нея. Очите им са предназначени и за нощно виждане, като в задната им част има структура, подобна на огледало, която отразява светлината толкова ярко, че изглеждат все едно светят.

7. Хипопотам
Хипопотамите могат да виждат под водата с невероятна точност. Около очите си имат слой мембрана, която ги предпазва от отломки, плуващи във водата. Вижте още: Най-редкият цвят очи в света

6. Хамелеон
Хамелеоните имат едни от най-уникалните очи в цялото животинско царство. Те не разполагат с горен и долен клепач, а вместо това всяко от очите им представлява конус с малък отвор. Всеки конус се върти самостоятелно и така хамелеонът може да вижда две отделни неща в напълно различни посоки по едно и също време. Това визуално предимство ги прави изключително умели в лова на летящи насекоми.

5. Пеперуда
Подобно на повечето насекоми, пеперудите имат сложни очи, които се състоят от стотици микроскопични шестоъгълни лещи, които им позволяват да гледат във всички посоки едновременно. Те могат да виждат ултравиолетовата светлина, която е невидима за човешкото око. Този аспект на визията им помага да намират цветя, пълни с вкусен нектар.

4. Коза
Очите на козите им позволяват да виждат на 330 градуса, докато тази способност при човешкото око е ограничена до 185 градуса.

3. Жаба
Жабите са добре известни с големите си очи, но малко хора знаят защо те са толкова изпъкнали навън. Подобно на гавиалите, и тук е налице способността животното да се потопи под водата, а очите му да останат на повърхността. Когато жабите затварят очите си, те ги издърпават назад, за да бъдат обхванати от един непрозрачен и два прозрачни клепача.

2. Сепия
Едни от най-еволюиралите очи в цялото животинско царство принадлежат на сепията. Те не са в сътояние да различават цветовете, но могат да видят контрастите, дори при слаба светлина. Вътрешните сензори в окото позволяват на тези морски същества да виждат както пред тях, така и зад тях по едно и също време. Вижте още: 14 научни идеи как ще изглеждат човекът на бъдещето

1. Хъски
Техните студени, стоманени очи са перфектни за определяне на обхвата на движение по пустите степи. Очите на сибирските пъскита са ледено сини, тъмно сини, жълти или кафяви. И не е задължително и двете да са еднакви.

 

Галерията можете да видите тук.