Масонска юбилейна изложба в София

Преди 100 години, на 15.04.1914 г. в София тържествено е инсталирана ложа "Заря"

Изложба „100 години ложа „Заря” с уникални документи, фотоси и предмети, свързани с историята масонското движение в България ще бъде открита от 11:00 часа на 15.04.2014 г. в изложбената зала на Държавна Агенция „Архиви” на ул. „Московска” №5. Изложбата е организирана с любезното съдействие на Държавна агенция „Архиви”, архива на ложа „Заря” и личния архив на Иван Бърнев.

Преди 100 години, на 15.04.1914 г. в София тържествено е инсталирана ложа "Заря". Тя е зачислена като 15-та чуждестранна ложа в състава на Великата ложа на Франция. За нейн Първомайстор е избран д-р Христо Стойчев. Една година по-късно е утвържден Устава на Възпитателен институт "Заря" с председател големият наш учен филолог и пръв ректор на Софийския университет акад. Александър Теодоров – Балан, който наред с ген. Александър Протогеров, писателят Димо Кьорчев и много други видни българи, приема масонството с цялата си душа и има неоценим принос за развитието на движението.Но от 1942 година българското масонство е поставено под забрана от Закона за защита на нацията, гласуван от Народното събрание с оглед съгласуване на политиката на царство България с тази на фашисткото правителство на Германия. Интересно е да се отбележи, че законът се състои от две части – първата забранява всякакви тайни и международни организации на територията на  царството, а втората – “урежда” положението на евреите.

50 години по-късно, през 1992 г. Великата ложа на Югославия провежда Ритуал по Внасяне на Светлина във възстановената Велика ложа на България. Ложа "Заря" е с патентен №001 с Пръв Майстор на Стол Румен Ралчев.

На 03.08.1996 г., на ритуал, воден от Клаус Хорнефер, Велик майстор на Великата ложа на старите и приети зидари на Германия, и в присъствието на германски и български масони за втори път в новата история на българското масонство е внесена Светлина в ложа „Заря”. Малко след това, на 20.09.1997 г. Великата ложа на старите и приети зидари на Германия внася светлина и създава Великата Ложа на Старите и Свободни Приети Зидари на България. Ложа „Заря” е включена в нейния състав с патентен №004.

Днес, в навечерието на своя вековен юбилей, ложа "Заря" наброява над 120 члена.

Освен юбилейната изложба, честването на 100 годишния юбилей на ложа „Заря” ще бъде отбелязано и със специално пощенско-филателно издание, което се състои от пощенска марка, блок с 4 марки, илюстрован плик и специален пощенски печат.