Билети за влак за Великден - до 21 април

По празниците БДЖ ще осигури 10 800 допълнителни места във влаковете

До 21 април включително ще продължи предварителната продажба на билети за Великденските празници, която започна от 7 април, напомни управителят на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД Димитър Димитров в интервю за Агенция "Фокус".

Тогава е и последният от почивните дни по Великден. "Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но нашата практика е да удължаваме този срок, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди", уточни Димитров. Целта е пътниците да могат предварително да планират своите пътувания и своевременно да си резервират седящи места в предпочитания от тях влак. Това може да стане в срок от 15 дни преди самото пътуване, в рамките на тази продажна кампания.

Който желае, може да си купи и онлайн билет за железниците - дори през таблет или смартфон, за да не му се налага да разпечатва билета си, а просто да го покаже. Кондуктурът може да валидира електронните билети директно от мобилното устройство.

Влаковете, за които клиентите могат да си закупят билет по интернет, пътуват по маршрутите София – Пловдив – Бургас, София – Карлово – Бургас, Горна Оряховица – София, София – Горна Оряховица – Варна, както и за тези със спални вагони между София и Варна и между София и Бургас.

Натовареността по тях е неравноморна. Логично, най-голям поток от пътници се очаква в последния работен ден, както и в първия и последния от почивните. БДЖ предвижда осигуряването на около 10 800 допълнителни места във влаковете, които се движат по най-натоварените маршрути.

Димитров успокои, че ремонтните действия на Централна гара София няма да се отразят на движението на влаковете. Всички пътнически композиции ще пътуват по редовния си график и ще продължават да заминават от и пристигат на гарата.