Първанов: Делян Пеевски е емблемата на това управление

В листата на АБВ се търси работещия баланс между младостта и опит

Днес в Ямбол се състоя откриването на регионалния офис на гражданското обединение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ). Участие в събитието лидерът на организацията и президент на България (2002-2012 г.) Георги Първанов. Той коментира няколко от основните теми през последните няколко седмици:

Санкции спрямо Русия биха били в ущърб на българския интерес

„Видях една много силна, работеща позиция, изразена от председателя на ЕП Мартин Шулц. Позиция, която кореспондира с тезите, които ние от АБВ първи изразихме преди доста време“. Това заяви на пресконференция в Ямбол Първанов по повод предупреждението на председателя на Европейския парламент да се внимава с кризата в Украйна. Той се противопостави на нови санкции срещу Русия и обясни: „Санкции спрямо Русия биха били в ущърб на българския интерес. Що се отнася до Крим – Шулц има една теза, която също ние сме обосновали отдавна – за това, че трябва да се има предвид реалността, т.е., че полуостровът принадлежи на Руската федерация – една даденост, която наистина трябва да се приеме, ако искаме да вървим напред“.

В листата на АБВ се търси работещия баланс между младостта и опит

„Листата на АБВ е силна и убедителна, може да бъде печеливша с факта, че я оглавява най-добрият български евродепутат Ивайли Калфин – човекът, който е един от малцината, формиращи бюджета на ЕС, един от онези, които традиционно заемат място в челото на класациите, направени от независими органи или организации за работата на депутатите в ЕП. След него е ген. Михов – истински офицер, мъж на честта, наистина достоен човек. След това идват млади хора – надеждни, с високо образование, с добра подготовка. Това е нашата идея – да търсим работещия баланс между младостта и опита, но залагайки на доказани или доказващи се професионалисти“. Това гласеше краткият коментар на лидера на гражданското обединение по повод предложената евролиста, информира пресцентърът на АБВ.

Делян Пеевски - лицето на това управление

Първанов коментира и номинациите за кандидати за ЕП на ДПС и отделеното избираемо място за Делян Пеевски: „Смятам, че в тази номинация има нещо дълбоко символично. Тя може би идва да покаже, че Делян Пеевски е емблемата на това управление. И така е от самото начало – номинацията му за председател на ДАНС. Това е човекът, лицето, визитната картичка на България в Европа. „Можем да си представим каква би била реакцията, как ще изглежда образът на България, и без това помръкнал, доста деформиран, в резултат на различни действия, в това число и на доносите, които виждаме от отделни политически партии пред отделните институции“. Тази номинация според Първанов идва да покаже, че управляващите си мислят, че всичко им е позволено. Че могат да действат безотговорно и независимо от това да разчитат българите да гласуват. И коментира, че лицето на кабинета, човекът, който ще трябва да крепи стабилността на кабинета, може би е точно Делян Пеевски. „Много въпросителни поражда тази номинация“, завърши лидерът на АБВ.

Бисер Петното - другият символ на работата на парламента

По повод на скандалните изявленията от затвора през днешния ден на Бисер Миланов, по-познат под прякора „Петното“, от които стана ясно, че той е бил ухажван за определени политически цели от няколко политически формации, присъства и на форуми на парламентарното мнозинство, Първанов определи въпросното скандално лице като „другия символ на работата на парламента“. „Ако трябва да се върнем към темата „Пеевски“, тук се очертава една много широка коалиция. Коалицията „Пеевски“, мога да кажа“, коментира още Георги Първанов. И заключи, че е очевидно, че българският народ в този момент ще бъде улеснен в избора си – „от едната страна са поставени формациите от коалицията „Пеевски“, от другата страна сме онези, които не сме ангажирани с никакви задкулисни действия и инициативи.