Първият български космонавт "каца" в Крумово

Мисия Пловдив

08-04-2014, 17:20

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Георги Иванов разказва спомени за полета си около Земята

Първият български космонавт Георги Иванов ще разкаже своите спомени от полета си около Земята. Той ще е специален гост на Музея на авиацията в Крумово за Международния ден на космонавтиката.

Точно в 11 часа на 11 април, петък, започва срещата с  генерал – лейтенанта.

Посетителите ще могат да разгледат и кабините на самолетите Ан-2 и МиГ-21 бис, а в салона на Ан-24 ще бъдат излъчени документални кадри от полета на Георги Иванов.

Денят на отворените врати в Крумово продължава с:

В 13,30 часа ще бъдат показани демонстрации на радиоуправляеми самолети от членове на Модел клуб – Пловдив - Радослав Радков, Никола Радков и Стоян Пулевски и от военнослужещите от 24 авиобаза – Крумово Веселин и Тихомир Петрови.

Ще бъде представена и книгата на Божана Димитрова "Разговор с първия български космонавт на България" – разговор, който известната журналистка започва на 10 април 1979 г. и продължава 35 години по-късно.

На 1 март 1978 година Иванов, който в момента е на 73 години, е избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин". На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33" с международен екипаж - командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.