България дава едва 3.5% от БВП за образование

Обсъждат основното образование да се завършва след IX клас

България е заделяла 3,5% от БВП за образование, като изпреварва само Румъния с 3%. Преди страната ни е Словакия с 3,9%. Трите страни-членки, които заделят най-много средства за образование, са Дания със 7,9%, Швеция с 6,8% и Кипър с 6,7% от БВП.

През 2012 г. образованието е имало най-голяма тежест в общите държавни разходи в Естония с 16,2%, Литва с 15,5% и Латвия с 15%. Най-малка тежест в общите разходи за образование е регистрирана в Гърция със 7,7%, Италия и Румъния с 8,2%, информира Novanews.bg.

Общите държавни разходи за образование в 27-те държави членки на ЕС са възлизали на около 680 милиарда евро през 2012 г., или 5,3% от БВП. Като съотношение с БВП държавните разходи за образование са намалели леко спрямо 2011 г., продължавайки тенденцията, започнала през 2009 г.

Междувременно стана ясно, че просветното министерство усилено обсъжда основното образование да завършва не както сега в VIII, а в IX клас. Информацията съобщи днес заместник-министърът за средното образование Атанаска Тенева. Министерството обаче ще тръгне към тази стъпка само ако има подкрепата на професионалната общност.

В този случай гимназиалният етап няма да се дели на две както в досегашните проекти на Закона за училищното образование, а ще бъде един – от X до XII клас. Логиката да се завършва основното образование чак в IX клас се обяснява с това, че тогава учениците, които искат да напуснат системата ще са навършили 16 години, а това е изискването за задължително образование според Конституцията.

Също така след девети клас ще могат да се насочат и към дуалната форма на професионалното образование. Има и аргументи против това предложение, каза още заместник-министър Тенева и те са свързани с традициите в нашето образование. Според нея законопроектът се очаква да бъде приет през 2015 година и да влезе в сила през 2016 г., информира БНТ.