Медийно затъмнение в Гърция

За 24 часа не се излъчват новинарски емисии, а сайтовете не публикуват актуална информация

Общонационална стачка обявиха гръцките синдикати утре. Ден преди общонационалната стачка спряха работа журналистите. За 24 часа не се излъчват новинарски емисии, а сайтовете не публикуват актуална информация. Утре няма да излизат вестници, съобщи БНР. Журналисти и техническите екипи в медиите стачкуват срещу уволненията, ниските заплати и високата безработица. Съюзът на журналистите и синдикатът на работещите в медиите настояват за колективни трудови договори от работодателите.

Кризата в Гърция засегна силно рекламните пазари. Това доведе до закриване на водещи медии, орязване на заплатите и масови уволнения. Безработни журналисти от закрити медии водят съдебни дела с бившите си работодатели за изплащане на заплатите им. Журналистите от частните медии подкрепят останалите без работа колеги от закритите обществени медии.

Синдикатът на работещите в медиите промени тактиката си на протести. Журналистите вече стачкуват ден преди общонационална стачка, за да излъчват националните протести утре.

Днес втори ден са блокирани и пристанищата в знак на протест срещу приватизацията на портовете Пирея и Солун.

Железничарите промениха движението на влаковете от днес. Анулирани са повечето направления, а от полунощ няма да се движи нито един влак.

Общата стачка срещу икономическите мерки на правителството започва от 6 часа утре и ще продължи 24 часа.