Пловдив и Варна с най-високи заплати, ама след столицата

СНИМКИ: На форум в града търсят IT специалисти и такива за кол центрове

При хората с висше образование безработицата у нас е най-ниска, каза Светлозар Петров, управител на JobTiger, на откриването на 11-тото издание на „Национални дни на кариерата 2014 – добра кариера, добър живот” в Пловдив.

Най-търсените професии си остават в IT-сектора. Има увеличение и в търсенето и предлагането на персонал в т. нар. кол центрове, поради факта, че заплащането в тях е изключително добро, допълни той. След тях най-желани от бизнеса са хората владеещи поне 2 чужди езика, инженери и финансисти.  

Разликите в трудовото възнаграждение в различните региони остава. „Така е в цял свят“, казва още Петров. След столицата, второто място по високи заплати си разделят Пловдив и Варна.

Бизнесът търси персонал най-активно в столицата, след това под тепетата. На форума най-много са фирмите, занимаващи се в сферата на производството, ИТ-сектора и услугите. Рекорден брой компании участват в 11-тото издание в Пловдив – около 50. Всеки шести стажант си намира работа в рамките на „Националните дните на кариерата”, казаха организаторите.

Акцент тази година е правилното попълване на CV. На специален щанд всички бъдещи специалисти ще могат да се консултират, да видят грешките и задължителните елементи, необходими за перфектната автобиография.

Форумът стартира днес в 10.00 часа в Панаира. Идеята е е студентите и младите специалисти да открият нови възможности за професионална реализация, а работодателите да се срещнат със своите потенциални стажанти и служители.

Приоритет на „Национални дни на кариерата” е популяризирането на летните стажове за студенти, като алтернативна форма на обучение и подготовка за бъдеща професионална реализация. Същевременно компаниите, наели стажанти, имат възможността да ги обучат и подготвят за бъдещи свои служители, което улеснява целия процес на планиране, подбор и обучение на персонала.