"Спиди" АД раздава 50% от печалбата си за 2013 г. като дивидент

На 14 май ще се проведе Общо събрание на акционерите, на което да бъдат обсъдени това и други важни решения за компанията

На свое заседание от 4 Април 2014 г. Съветът на директорите на "Спиди" АД взе решение да свика Общо събрание на акционерите на 14 Май 2014 г., на което да се вземат редица важни за развитието на дружеството решения.

Основни точки от дневния ред са:

1. Разпределение на печалбата за 2013 г. в размер на 8 827 000 лева, като се предлага 4 446 600 лева да се раздадат като дивидент или по 1 лев на акция

2. Приемането на годишния финансов отчет за 2013 г.

3. Разглеждане на мотивиран доклад по чл. 114 от ЗППЦК (представяне на сделките за придобиване на дъщерните дружества на "ГеоПост" в България и Румъния и одобрение за привличане на заемно финансиране по проекта )

4. Доклад на одитния комитет на дружеството

5. Определяне на максимално допустими размери на допълнително възнаграждение на съвета на директорите

На 20 март 2014 г. "Спиди" АД обяви, че е подписано предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на "Дайнамик Парсъл Дистрибюшън" СА (Румъния) и 100% от капитала на "Геопост България" ООД. Двете дружества са дъщерни на френската компания "ГеоПост" СА и турската "Геопост Юртичи Карго Сервизи" АС и оперират на румънския и българския пазар на куриерски услуги.

Тези сделки ще позволят на "Спиди" да разшири бизнеса си на регионалния Балкански пазар и да предлага нов обхват на услугите, които ще дадат възможност за по-комплексно обслужване на нуждите на клиентите.

Двете придобивания са на стойност от 26,4 милиона лева, а първоначалните инвестиции в Румъния ще възлязат на 6 милиона лева. Общата инвестиционна програма от 32,4 милиона лева ще бъде финансирана с увеличение на капитала и инвестиционен заем.

През изминалата седмица Съветът на директорите на "Спиди" АД обяви свое решение за увеличение на капитала на дружеството с до 20,45 милиона лева чрез издаване на 889 320 акции с емисионна цена от 23 лева. Дружеството планира да изтегли и 7-годишен инвестиционен заем в размер до 13,1 милиона лева, за да дофинансира инвестиционната си програма.

Проспектът за увеличението на капитала е одобрен от Съвета на директорите и е внесен за разглеждане в КФН на 4 Април 2014 г.