Знаете ли, че съществува такава храна?

Най-скъпата храна в света

Ядливо злато, хайвер, омари и трюфели – това са обичайните съставки в рецептите на най-скъпите храни в света. За да успеете да опитате всичките се нуждаете някъде от 300 000 долара.

А срещу тях ще получите:
Гъби мацутаке. Редкостта на тези гъби вдига цената им до 1000 долара за половин килограм. Мацутаке (или матаке, както още ги наричат) произхождат от Япония и растат само в няколко азиатски страни. Унищожаването на естествените местообитания на тези диви гъби ги прави още по-редки, а култивирането им не е възможно.
Най-скъпата поничка
Тази поничка има плънка от сметана, бели трюфели, парченца ядливо злато и сладко от горски годжи плодове. Скромна закуска с една такава поничка струва 1000 долара.

Най-скъпият ордьовър Premium Frittata
Порция от това предястие струва 1000 долара. То е приготвено от омар, яйца и хайвер от есетра, който струва 65 долара за 30гр.

Най-скъпата пържола
Телешка пържола от месо от породата вюга струва 2 800 долара за брой. Породата вюга се хранят по специален начин, поят се с бира и получават ежедневен масаж, за да се топи месото им в устата. Освен, че има абсурдна цена, тази телешка пържола е необичайно мазна. Така че, освен че заплашва портфейла на любопитния дегустатор, тя подлага на риск и здравето му.

Най-скъпото къри Самундари Хазана се нарича най-скъпото къри в света, което струва 3200 долара. То бе приготвено по повод премиерата на филма "Беднякът милионер" в Мумбай. Готвачите събрали най-скъпите съставки, които биха могли да намерят: бели трюфели, раци девон, хайвер от белуга и поръсили всички храни с позлата. Резултатът е абсолютно гастрономическо излишество.

Най-скъпата пица
Тя се приготвя в Mazzou Pizza в Монреал, Канада и е по-скъпа от лятна ваканция в Мексико. Наречена Miss Verdun, пицата струва 4 250 долара и съдържа най-скъпите съставки, които можем да си представим: омари, хайвер, 24-каратово златно покритие и бели трюфели.

Най-скъпият плод
Специална разновидност на най-южния плод се отглежда във Великобритания, в малка оранжерия в ботаническата градина на Корнуел. Досега са продадени осем ананаса на цена около 2000 долара всеки, но един успя да привлече особено внимание и достигна цена от 16 500 долара.

Най-скъпият хайвер
Ако сте в Лондон и искате да опитате най-скъпия и рядък хайвер в света, отидете в Caviar House & Prunier. Най-скъпият идва от Иран и се продава само на едно място в Лондон в златна кутия. Два килограма от този хайвер струват 25 000 долара.

Най-скъпият десерт Най-скъпият десерт в света
Frrrozen Haute Chocolate, се приготвя Serendipity 3 от главния готвач Стивън Брус. Той съдържа 28 различни вида какао и е украсен с 5 грама ядливо 23-каратово злато. Сервира се в 18-каратов златен съд, инкрустиран с диаманти, със златна лъжичка, украсена с черни, бели и шоколадово кафяви диаманти. Цената му е 25 000 долара.

Най-скъпата съставка
Трюфелите са най-скъпата храна в света, тъй като се събират изключително трудно. Най-скъпият бял трюфел беше продаден за 160 000 долара на инвеститор от Хонконг и тежеше 1.5 кг.

 

Галерията можете да видите тук.