Асистенти от БСУ на съд за присвояване на средства от европрограма

Двамата присвоили около 18 000 евро

Поредно заседание по делото срещу Атанас Луизов и Деян Лазаров, управител и зам. управител на сдружение "ПСБ Консулт",  обвинени в длъжностно присвояване на средства от програмата на ЕС за професионално обучение "Леонардо да Винчи", предстои днес от 13.30 ч.   в Бургаския окръжен съд.

Според прокуратурата престъплението е извършено в периода 2004г.-2005 г. В рамките на 6 седмици от декември 2004 г. до март 2005 г. двамата са организирали задгранично обучение по проекта "Европейски маркетингови практики на студенти". За целта е сключен договор между сдружението и Център за развитие на човешките ресурси.

Според проекта 20 студенти от България е трябвало да се обучават  в престижни търговски обекти за търговия,  на длъжности като мърчандайзъри. Сдружението на Луизов и Лазаров е трябвало да осигури финансиране на транспорт, местоживеене, управление и мониторинг, културно и езиково обучение, изплащане на дневни разходи и застраховане срещу злополуки при пътуването.

Обвинението смята, че средствата не са използвани по предназначение и според изискванията на ЕС, а са изтеглени от двамата обвиняеми, като за пред управляващия орган  на програма са представили фалшиви документи.

Става дума за злоупотреба с около 18 000 евро. По делото вече са разпитани част от студентите, ползвали услугите на "ПСБ Консулт".