Как би се чувствал мъж в свят, в който ролите са разменени? (видео)

Филмът разкрива абсурдите на ежедневния сексизъм

Късометражният сатиричен филм Oppressed Majority на френската режисьорка Елеонор Пуриа показва един свят където жените са тези, които властват на улицата, в институциите и в семейството. Те са тези, които закачат и тормозят мъжете.

Филмът разкрива абсурдите на ежедневния сексизъм, от който много жени страдат, но често не получават разбиране дори от най-близките си, пише Obekti.bg. Киноразказът започва шеговито, но в крайна сметка разкрива една болезнена и драматична история, който въздейства чрез простия трик с размяната на ролите.

Главният герой е принуден да се справя с постоянни прояви на сексизъм и грубости в свят, в който силата е на страната на жените. Когато бива нападнат от банда агресивни жени и подадва жалба в полицията за сексуално посегателство, той среща подозрителност и недоверие. Накрая дори съпругата му, която в началото се опитва да се държи мило, го обвинява, че сам е предизвикал инцидента.

„Исках не толкова да бъде реалистично, колкото плащешо,” споделя режисьорката с надеждата да накара повече мъже да изпитат разбиране и съчувствие към проблемите, които жените срещат всеки ден.

Oppressed Majority е направен преди близо пет години, но стана изключително популярен след появата си YouTube през 2013 г.