Тези 9 навика убиват сърцето!

Кои са те?

Високите триглицериди в кръвта не бива да ви отчайват, все още има шанс да направите нещо добро за сърцето си и се предпазите от развитието на кардиоваскуларно заболяване. За тази цел се налага да коригиране някои малки детайли в ежедневието си. Предполага те ли, че с 9, уж, незначителни навика убиваме сърцето си. Добрата новина, според експертите е, че те лесно могат да се променят...
Кои са те?
 
1. Поемате достатъчно течности през деня, но предимно сладки
Дори и да е здравословен чаят, подсладен губи силата си. За съжаление, в тази категория попадат, освен безалкохолните, и плодовите сокове, включително и фрешове. Захарта и фруктозата – плодовата захар – имат негативния ефект да влияят на нивото на триглицеридите ни. Допълнителните калории, които поглъщаме в ежедневието вредят на фигурата ни, но и на сърцето ни, заради това повишаване на вредните мазнини в тялото.
Въпреки че подсладителите също не са далеч по-здравословен вариант, все пак те са по-добрият по отношение сърдечното здраве – не повишават триглицеридите. Иначе, не споменаваме нищо ново с тезата, че водата е най-добрата течност за погасяване на жаждата и за осигуряване на воден баланс в тялото. Ако държите на вкуса, просто добавете в чашата резен лимон или лайм, листо свежа мента...
 
2. Хапвате често „бели храни“
Твърде дълго хората се заблуждаваха, че мазнините са основният и единствен отговорник за повишения холестерол в кръвта и убиец на сърцето. В действителност всички онези бели вещества, които използваме в кухнята и основно задоволяваме глада си, вредят и на сърдечносъдовите тъкани. Това са бяла захар, бяло брашно, нишесте, бял ориз и картофи... За да намалите триглицеридите в кръвта си, се насочете към избор на пълнозърнести продукти, заменете не само белия хляб със здравословния му еквивалент, но и белия ориз с кафяв, вместо традиционните картофи разнообразете менюто си с ястия от киноа и ечемик...
 
3. Прекалявате с червеното месо
Червеното месо е от тези продукти, за които е вярна сентенцията, че точното количество дава ползата. Хапването на повечко месни продукти, особено в комбинация и с млечни произведения като масло и кашкавал, няма как да не се отрази на нивото триглицериди в кръвта.
По-добрият вариант е да разнообразявате храненето си и с друг вид месо – пилешко, пуешко, заешко, които са бедни на наситени мазнини. И все пак, определени дни в седмицата избирайте вегетариански ястия, но без да заменяте месото със сметана и деликатесни сирена.
 
4. Риба ядете, но пържена
Похвално е, че консумирате риба, но пържена действието ви напълно се обезсмисля, от гледна точка на здравословна полза. Полезните и необходимите за тялото и мозъка омега-3 се губят при такъв вид топлинна обработка. За предпочитане е да приготвяте рибата на скара, печете или варите. Избирайте мазни видове и си осигурявайте по две порции седмично за остър ум и пъргавина на тялото.
За да си осигурите полезните мастни киселини, не забравяйте да похапвате и ядки – орехи, например.

5. Пийвате си
Дори и една бира или чаша червено вино всеки ден повишава концентрацията на вредни мастни молекули в кръвта. Не е казано, че трябва да се откажете от наздравица, просто въведете седмичен лимит за употреба на алкохол. Ако двете напитки за седмица, не помогнат за намаляване на общия холестерол, то тогава консултацията с лекаря за нови съвети е повече от желателна.
 
6. Обичате да похапвате, много
За съжаление, преяждането не носи никакви ползи за организма, самочувствието ни и здравето ни, напротив „подхранва“ възпалителните процеси в него и вреди на кръвоносните ни съдове. За да преминете към здравословен хранителен режим, намалете обема на порциите – вкъщи изяждайте половината от чинията, в ресторантите не се нахвърляйте на най-големите порции. Хранете се бавно, за да усетите навреме настъпването на ситост и не забравяйте, храним се, за да осигурим нужната енергия на организма, не за по-добри емоционални усещания...
 
7. Храните се когато ви падне
За работещия човек е навик да пропуска основно хранене, а за българина „закон“ да погълне дневното си меню наведнъж на вечеря... Неприятно звучи, но е факт. Пропускането на основно хранене обърква метаболизма ни, организма ни преминава на друг работен режим, от което триглицеридите просто остават да властват в кръвоносните ни съдове. Освен това, ясно е, че в един момент ни обзема вълчи глад и тогава хапваме като за двама... Получава се удвоен ефект, водещ към затлъстяване и диабет...
За тялото ни няма нищо по-добре от регулирането хранене, на интервали в малки порции, с три основни хранения и малки закуски с плод или няколко ядки между тях.
 
8. Работите на бюро
Заседяването е масов проблем, който все повече масово се задълбочава. Движението обаче е най-сигурният метод да „изхвърлим“ триглицеридите и понижим кръвната захар. Въведете си навик на всеки час, да извършвате по 5 минути движения – походете в коридора, слезте на долния етаж при колегата или повървете пеша през обедната почивка преди и след работа. Трябват ви само 30 минути движение на ден!
 
9. Пушите
Колкото и оправдания да има пушенето ни, те си остават – оправдания. Лошото е, че тютюневият дим повишава риска от сърдечни проблеми, а комбинацията никотин и високо ниво триглицериди си е убийствен вариант за сърцето...
Съветът ни е – освободете се! Тютюнопушенето, честно казано, не е нищо друго освен проява на зависимост и несъзнателно демонстриране на липса на удовлетвореност или подражаване на остарял модел на поведение. Днес образът за секси и за притежание на остър ум е различен...