Засечен е нов сигнал от изчезналия самолет

Екипите обаче имат малко време, за да прихванат по-добър сигнал

Китайски кораб е засякъл нов сигнал на мястото в Индийския океан, където се издирва изчезналият малайзийски самолет. Това е второ подобно засичане за последното денонощие. Ръководителят на австралийските издирвателни операции Ангъс Хюстън го нарече важна следа:

Китайските власти съобщиха, че техният кораб отново, в продължение на 90 секунди, е засякъл сигналите, които бяха засечени вчера, само на 2 км разстояние от първоначално установеното. Това е важна и окуражаваща следа, каза Хюстън, но предупреди, че получените данни все още не са потвърдени.

Към мястото вече пътува британският военен кораб "Ехо", специално снабден с модерна разузнавателна техника, който се очаква да пристигне в района рано сутринта в понеделник. Към района са излетели и австралийски самолети.

По-рано бяха обявени нови данни за полета. Установено е, че машината не е летяла над Индонезия след внезапния си завой на запад. Възможно е самолетът преднамерено да е поел по такова трасе, за да избегне засичане от радарите, каза пред Си Ен Ен високопоставен малайзийски правителствен източник.

По-рано днес Ангъс Хюстън посочи, че за последните 24 часа китайският издирвателен кораб е засякъл втори сигнал. По думите му, китайците са забелязали и бели обекти по водата. Ръководителят на операцията обаче уточни, че не бива да се бърза със заключенията:

Това е важна и окуражаваща следа, но ви предупреждавам да продължите да се отнасяте внимателно с информацията. Океанът и зоната за търсене са много големи и до момента имаме много малко данни, които ни позволяват да стесним периметъра.

Екипите обаче имат малко време, за да прихванат по-добър сигнал, тъй като батериите на двете черни кутии ще се изтощят след два дни, предвид дългия период от изчезването на машината. По-рано австралийският премиер Тони Абът обеща:

Не можем да сме сигурни за крайния успех в издирването на полет Ем Ейч 370, но сме сигурни, че няма да пожалим сили и няма да спрем, докато не направим всичко според човешките възможности.