Победата на управляващата партия в Унгария е гарантирана

Победата на управляващата партия "Унгарски граждански съюз - ФИДЕС" на провеждащите се днес в Унгария парламентарни избори, е гарантирана, показва допитване до общественото мнение. Парламентарни избори в Унгария се провеждат по нов изборен кодекс, според който броят на депутатите в Парламента е намален с 50%. За пръв път право на вот имат и 550 хиляди унгарци от съседните страни, които са получили унгарско гражданство през последните 2 години. Също за пръв път в Парламента ще влязат и представители на малцинствата, съобщи БНР.

Влизайки в пункта за гласуване днес, унгарският гражданин получава два огромни списъка, на които са изброени по около двадесетина имена. На единия на партии, на другия на кандидати. От чужбина вече са пристигнали около 110 000 гласа, които са почти обработени. Става въпрос за новоприетите унгарски граждани, които имат право да гласуват с писмо. Общо 8 000 000 унгарски граждани имат право да гласуват на парламентарните избори.

До 15 часа пред избирателните урни са се явили 45% от избирателите - над 3 600 000 души. Най-висок е процентът на гласувалите в Будапеща, където над 50% са дали своя глас. Според наблюдатели, активността на избирателите е по-ниска, отколкото на последните избори през 2010 година.