Рекорд: Двоен дебют в Метрополитен опера за денонощие

Ополайс първоначално отказала, но след това се обадила на Гелб и дала съгласието си

Латвийската оперна певица, сопраното Кристина Ополайс за едно денонощие дебютира в две роли на сцената на нюйоркската Метрополитен опера. В цялата 131-годишна история на прочутия театър, никому не се е удавало да направи това, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирани от БГНЕС.

В петък вечерта 34-годишната Ополайс изпълни партията на Чо Чо Сан в "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. След спектакъла тя вечеряла и легнала да спи. Скоро обаче била събудена от телефонно обаждане на генералния директор на Метрополитен опера Питър Гелб. Той я помолил да замести разболялата се румънска певица, сопраното Анита Хартиг, в ролята на Мими в операта на Пучини "Бохеми".

Ополайс първоначално отказала, но след това се обадила на Гелб и дала съгласието си. "Мисля, че се намеси съдбата", коментира певицата своето решение. Съботната постановка на "Бохеми" в Метрополитън опера бе излъчвана по целия свят.

Ополайс дебютира на оперната сцена в Ню Йорк през януари 2013 г. с ролята на Магда в "Лястовичката" от Пучини. Тя редовно се изявява на сцената на най-престижните оперни театри в света - Виенската държавна опера, Берлинската опера, Баварската държавна опера, Цюрихския операн театър, Миланската "Ла Скала" , Лондонската " Ковънт Гардън" . В Болшой театър тя изпълни ролята на Татяна в "Евгений Онегин" от Чайковски, когато през февруари 2013 г. на турне в Москва беше Латвийската национална опера.