Депресираните - по-склонни към сърдечни проблеми

Според учените хората в хронично лошо настроение водят по-незадравословен начин на живот

Депресията е една от водещите причини за смърт по света. Онези, които през по-голямата част от времето се чувстват подтиснати или безпомощни, се връщат в ритъм далеч по-трудно, отколкото всички останали.

Според скорошно изследване на норвежки учени депресията буквално влияе на сърцето. Експертите са стигнали до извода, че чувството на подтиснатост или безпомощност увеличава с 40% риска от сърдечни проблеми. Изводът е направена на база наблюдение на 63 хил. норвежци, които са твърдели, че страдат от средна или тежка депресия, пише The Times of India.

След 11 години наблюдение учените акцентирали върху пациентите, които са умрели, или са потърсили медицинска помощ заради проблеми със сърцето. Резултатите показали, че хората с лека форма на депресия били с 5% по-застрашени от неприятности с един от най-важните органи в тялото. Рискът скачал до 40% при онези, които твърдят, че страдат от средна или тежка депресия.

Според учените депресираните хора водят по-незадравословен начин на живот. Изследването обаче не доказва, че между депресията и сърдечните проблеми има връзка.