При анексирането на Крим е присвоена собственост на Нафтогаз

Алгоритъмът, който залага Газпром, цели именно започването на газова война

Механизмът, според който цената на газа се коригира всяко тримесечие е създаден преди години с цел да тя да зависи от поведението на Украйна. Така по време на Янукович цената е 248,4, но след отстраняването му тя се е повишила. Това обаче не е крайната цена, тъй като с отмяната на т. нар „Харковска скидка“, тя може да се качи с още 100 долара.

Това заяви за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ украинският енергиен експерт Михаил Гончар от  центъра за глобалистика „Стратегия 21". Празната хазна, разграбена от Янукович е причина сега Нафтогаз  да не може да си плати дълга пред Газпром, който не е чак толкова голям само 1,6 млрд. долара. Нафогаз също може да предяви претенции към Газпром, тъй като при анексирането на Крим  и Черноморските сили е присвоена собственост на Нафтогаз, която възлиза на няколко милиарда долара, допълни експертът. В момента Украйна провежда консултации с ЕС и съседите си.

Що се отнася до транзита на газа, нищо драматично с транзита на газ за Европа не е станало. Макар, че тези опасения продължават, тъй като в южните и югоизточните части на Украйна продължава да действа руска диверсантска група, от която можем само да гадаем, какво можем да очакваме. Едва ли в сегашните условия обаче може да се повтори кризата от 2009 г. Най-малкото защото сега е месец април, а не януари. А газовото оръжие най-добре работи когато е студено, тоест през зимата. Аз смятам, че на определен етап „Газпром“ може да спре изобщо доставките на газ за Украйна и ако това стане факт, ще може да се говори за поставянето под заплаха на транзита на газ за Европа. Струва ми се обаче че дори Газпром още не е готов за подобни действия и ще действам според сутиацията.

Намираме се под военния и икономически натиск на Русия. Сега наистина военният натиск, но се засили икономическият. Газпром иска да покаже, че Украйна трябва да е ненадежният партьор за транзита за Европа, макар че именно Русия тласка Нафтогаз към минимализиране на доставките, защото на тази цена Украйна няма да може да купува. Но всички тези въпроси ще  решаваме съвместно с ЕК.  

Според експерта винаги има алтернатива на руския газ - Набуко, Трансадриатическия газопровод през Турция или шистовия газ. 

За България, според мен, от значение е разработването на морския шелф в българския участък на Черно море. Виждам огромни перспективи и в идеята за разработването на залежите на шистов газ, макар България да е друго мнение и да заема специфична позиция като отдава предпочитание на руския газ. Не на последно място алтернатива за Европа виждам в доставките  на  втечнен газ от САЩ и Канада.