Преслав Борисов: Кризата в Украйна не би могла да се отрази негативно на земеделските производители

Кризата в Украйна не би могла към момента да се отрази негативно на земеделските производители в България, но дали може да се очаква положителен ефект зависи от самите пазари на зърно, заяви депутатът от ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент Преслав Борисов пред журналисти в Добрич.
 Борисов поясни, че Украйна е голям износител на земеделска продукция, която е изключително конкурентноспособна поради ниската цена на газа и съответно на торовете, които се произвеждат в страната. По всяка вероятност с увеличаване цената на газа в Украйна, което вече се случва, може да се очаква и поскъпване на земеделската продукция, но е трудно да се предвиди дали това ще се отнася за новата реколта, разходите за която вече са направени, допълни Борисов. Евродепутатът коментира, че процесите са динамични и не може еднозначно да се каже, че заради събитията зърното ще поскъпне, което всеки фермер очаква да чуе. Търсенето и предлагането на пазара ще определи някаква равновесна цена на зърното, каза евродепутатът.
Преслав Борисов инициира днес в Добрич дискусия "Европейски програми за младежка заетост и предприемачество", съобщи БТА.
Депутатът сподели идеята си с младежката аудитория да бъде създаден бизнесинкубатор в добруджанския град, в който да бъдат привлечени неправителствени организации с експертни анализи за пазари и инвестиционни програми, университетски преподаватели, бизнесмени.
На дискусията ще бъдат представени общата селскостопанска политика и развитието на селските райони през новия програмен период, възможностите за придобиване на конкурентноспособно образование и подкрепа на предприемачеството чрез новата европейска програма за развитие на човешките ресурси.