Предизборна кампания в Македония, ден за размисъл в Унгария

След вота унгарският парламент ще бъде с близо два пъти по-малко депутати

Днес (5 април) започва кампанията за предсрочните парламентарни избори в Македония на 27 април, предаде „Фокус”, цитирайки МРТ. В нея ще се включат общо 1 402-ма кандидати, издигнати в 14 листи – на 9 партии и пет коалиции.

Основните противници на изборите ще бъдат управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и водещата опозиция СДСМ. Мандатоносителите стартираха кампанията с голям митинг в Скопие, където противниците им ще представят своите кандидати утре (6 април).

ДСИ на Али Ахмети вече представи кандидатските си листи в Тетово, а партия ГРОМ ще направи това в Куманово.

В същото време в Унгария вече е ден за размисъл. По данни на ИТАР-ТАСС, цитирана от агенцията, утрешният вот ще се проведе в напълно нов формат. Съгласно скорошната реформа броят на депутатите намалява драстично, почти двойно – вместо 386-ма, те ще са вече 199 души. От тях 106 ще се избират по едномандатни окръзи, а 93 по партийни списъци.

Предизборните кампании на партиите, които ще участват в парламентарните избори, приключиха вчера, правейки каквото е по силите им, за да привлекат 8-те милиона граждани, които имат право на глас. Предварителните оценки на социолозите за неделния вот са, че от него победител ще излезе партията на действащия премиер Виктор Орбан – ФИДЕС-Унгарски граждански съюз. В съюз с Християндемократическата народна партия тя се очаква да получи над 50 % от гласовете. Основният й съперник е ляволибералният блок, начело с Унгарската социалистическа партия и нейния лидер Атила Мештерхази. Техният рейтинг обаче едва превишава 20%, което се свързва основно с ареста на заместник-председателя на социалистите по подозрение в укриване на данъци.

Общо за място в парламента ще се борят 2600 кандидати по едномандатни окръзи и 18 партии и алианси.