Варна прибра старите автобуси на Бургас, даде и пари!

Бургас изпрати старите си автобуси на Варна, след като подмени целия автопарк в градския транспорт. Очуканите рейсове още се движат и в следващите години ще возят варненци. Бургаските возила обаче не са дадени даром. Морската столица е платила добра цена за тях. Общинската фирма Бургасбус разигра на търг старите си автобуси, които излязоха от употреба след обновяване на автопарка.

Варна успя да си купи цели два рейса, а Сливен повече. Купувачите броиха между 10 000 и 20 000 лв. за возилата на старо. Останалите, за които не се явиха кандидати бяха поетапно бракувани и дадени на скрап. Годните им части като двигатели, гуми и други са предварително свалени и запазени, съобщиха от „Бургасбус”. Над 30 са бракуваните автобуси. Процедурите обаче не са минали без ядове. До премиера е бил подаден сигнал, че в сделките има съмнения за облагодетелстване. На място е изпратена проверка, която обаче не е открила никакви нарушения.
Общинският превозвач е прехвърлил част от автобусите в по-добро състояние по междуселищните линии в общината. Те ще обслужват транспорта на селата Маринка, Рудник, Драганово, Българово, Твърдица. По същия начин ще се процедира и с тролеите след подмяната им с нови. "Червените са негодни да бъдат предложени за продажба, но сините са запазени и ще бъдат продадени. Сред евентуалните купувачи е Перник, чиито тролеи са в много лошо състояние.