Разкрита е международна схема за пране на пари

Разкрита е международна схема за пране на пари и източване на средства от банкови сметки на чуждестранни граждани и фирми в Европа, САЩ и Австралия

Престъпна група за източване на финансови средства от сметки на граждани и фирми в чуждестранни банки е разкрита при операция, проведена от служители на ОДМВР - Русе и ДАНС, под ръководството на Следствения отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Съвместните действия са предприети след сигнал от задгранични банки за съмнителни трансакции на пари от сметки на титуляри към България и други страни, съобщиха от прессцентъра на МВР.

"Групата е обслужвала представители на трансграничната организирана престъпност", заяви главният секретар на МВР главен комисар Лазаров и допълни, че е действала в съучастие от няколко години. През 2012 година в ОДМВР - Русе са заведени първите преписки. След като материалитеса изпратени в Окръжна прокуратура – Русе, е образувано е досъдебно производство. За подпомагане на процесуално-следствените действия в областната дирекция са открити две разработки.

В хода на предприетата операция са осъществени обиски, претърсвания и изземвания на 36 адреса и леки автомобили в Русе, Варна, Разградско. Иззети са множество документи, дебитни карти, лаптопи, таблети, флашпамети, относими към престъпната дейност на групата, както и 5 автомобила, за които се смята, че са купени с незаконно добитите финансови средства. Повдигнати са обвинения на 8 съучастници, на възраст между 30 и 40 години.

"Задържаните, сред които шестима мъже и две жени, са привлечени като обвиняеми за пране на пари в особено големи размери", съобщи окръжният прокурор на крайдунавския град Огнян Басарболиев. Двама от тях са с постоянна мярка "задържане под стража", един е под домашен арест, на други двама е наложена мярка „подписка“, на трима – мярка „подписка“ . Според окръжния прокурор, доказателствата уличават в престъпната дейност освен българи, и чужденци. Уточнено бе, че обвиняемите българи са били свързани с хора, на чието име са били откривани фиктивните сметки и са оперирали с парите на територията на България.

Изяснен бе механизмът не действие на схемата - финансовите средства са насочвани към предварително открити сметки на физически и юридически лица от България. Преводите ставали чрез т.н. фишинг - заразяване на интернет сертификати посредством вируса “троянски кон”. Така е получаван достъп до сметките на чужди граждани, от които са източвани суми в размер от 1000 до 250 000 евро. Според данните до момента нанесени са щети за повече от милион евро на чужди банки от Европа, Австралия и САЩ, стотици са ощетените титуляри на сметки, стана ясно на пресконференцията в Русе.