Вестниците в Събота, 5 април

Журналисти при Йовчев заради Генка


В Брюксел притеснени от процедурата за отнемане на лицензи на ЕРП-тата
„24 Часа"
Европейската комисия изрази тревога от започналата процедура по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества у нас и предупреди за евентуални мерки срещу България. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до ресорния министър Драгомир Стойнев, в което изразява тревогата си от този проблем, както и от липсата на реформи в сектор "Електроенергия", съобщи БНР.
Говорителката на Йотингер - Сабине Бергер коментира, че решението да се започне процедура по отнемане на лицензите на EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО изглежда е свързано със спорове за взаимна задлъжнялост между тези компании и държавната НЕК и подчерта:
"Европейската комисия е на мнение, че търговските спорове между енергийни компании трябва първо да се решават в съответните съдилища в България, като се използват наличните инструменти на търговското и гражданското законодателство".


Бойко Борисов: Всички ще сърбат супа от тефтерчета
„Труд"
Това, че има присъди за висши чиновници, е само добре за съдебната система. Това каза пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос, дали се притеснява от присъдата на бившия председател на Комисията за установяване конфликт на интереси Филип Златанов, висш чиновник по време на управлението на ГЕРБ. "Всички ще си сърбаме попарата, че сме ги търпяли една година. И след това всички ще сърбат супа от тефтерчета", заяви той.


450 лева минимална заплата през 2017 г.
„Дума"
Минималната работна заплата ще стане 380 лв. догодина, 420 лв. от януари 2016 г. и 450 лв. през 2017 г., когато максималният осигурителен праг ще достигне 3000 лв. Това съобщи вчера финансовият министър Петър Чобанов при представянето на средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години.
За пенсии през 2015 г. ще бъдат заделени допълнително 265 млн. лв. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще стане 154,50 лв. от 1 юли т.г. и 168,50 лв. от 1 юли 2017 г. Всяка година ще бъдат заделяни по 100 млн. лева за коледни и великденски добавки за пенсионерите, като парите ще бъдат заложени в бюджета. Здравните и осигурителните вноски, както и данъчните ставки ще запазят размера си до 2017 г.
През 2015 г. ще бъдат увеличени с 30 лв. парите за деца с увреждания, като обезщетението ще стане 270 лв.


Журналисти при Йовчев заради Генка
„Стандарт"
Десетки журналисти излязоха на протест пред МВР срещу посегателствата над хора от гилдията и в знак на солидарност с тв водещата Генка Шикерова. Представителите на медиите изразиха възмущение от неразкрития подпалвач на автомобила й, както и многото случаи на заплахи и саморазправи с журналисти заради работата им. Протестът тръгна под наслов "Да се ядосаме сега! Утре може да е късно" и бе организиран във Фейсбук. Вътрешният министър Цветлин Йовчев не слезе при журналистите, за да разговаря с тях. Той покани 10 техни представители в кабинета си, но те отказаха. Обяснението бе, че не се считат за синдикална организация.


Свищов почете паметта на 12-те ангели от Лим
„Монитор"
Заупокойна литургия в памет на 12-те свищовски деца, които загинаха във водите на река Лим, бе отслужена вчера в параклиса "Св. Дух" на гробищата в Свищов. 10 години по-късно родителите на загиналите "ангели от Лим" продължават да твърдят, че по случая със смъртта на техните деца има много неясноти и съмнителни факти. Един от тези факти е забавилото се изваждане на автобуса от водите на реката, което според почернените родители било направено, за да бъдат унищожени важни следи и доказателства. На мястото на инцидента бил докаран кран, за който било очевидно и с просто око, че не може да извади тежкия автобус. Въпреки това обаче бил направен опит, който довел до това, че автобусът бил натикан още по-навътре в реката. По време на съдебния процес станаха ясни и други фрапиращи факти около начина на съхранение на едно такова важно доказателство като автобуса убиец.