Брюксел размаха пръст на правителството и заради ЕРП-тата

Еврокомисията ще следи отблизо ситуацията и ще предприеме съответните стъпки!

Брюксел размаха пръст на София заради започналата процедура по отнемането на лицензите на ЕРП-тата. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил ново писмо до ресорния министър Драгомир Стойнев, в което изразява тревога от липсата на реформи в сектора и предупреждава за евентуални мерки срещу България.

Еврокомисията ще следи отблизо ситуацията и ще предприеме съответните стъпки, съобщи за Новините на Нова говорителят на комисаря – Сабине Бергер:

„Европейската комисия е изпратила писмо на министър Стойнев, за да изрази тревогата си от това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е започнала процедура за отнемане на лицензите на дружествата. Решението изглежда се основава на спорове, свързани с дългове между тези компании и държавната НЕК. Комисията смята, че търговските спорове с енергийните компании трябва на първо място да се решават от съответните съдилища в България, като се използват законовите инструменти за спорове, свързани с плащания”, коментира Бергер.

 

От Министерството на енергетиката потвърдиха, че такова писмо е получено и с него комисар Йотингер кани министър Стойнев на среща, на която да бъдат обсъдени въпроси, свързани с енергийния сектор.