Брюксел сериозно се интересува как се използват еврофондовете в България

Евродепутатът се срещна с ръководството на ГЕРБ-Сливен и кметове на населени места от областта

“На този етап няма опасност от спиране на еврофондовете за България, но се излъчи един сериозен негативен сигнал към Европейската комисия и другите страни- членки на ЕС”. Това заяви в Сливен българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Според нея има два момента в тиражираната информация за евентуално спиране на еврофондовете за страната ни. Единият е в положителна посока и означава, че това,  което се случва през последните осем месеца в България, е достигнало до Брюксел и страните членки, които сериозно си задават въпрос дали разпределението на средствата става по прозрачен начин и дали има възможност за злоупотреби, които да доведат до спирането на фондовете. Другият момент е негативен и се отнася до обвързването на еврофондовете с Механизма за сътрудничество и проверка. „Това за мен е много голям проблем и огромно притеснение. Ако не сме в Шенген, това е, защото ни обвързаха с този механизъм. Нужно е коректно да заявя, че няма пряко призоваване за спиране на еврофондовете, но за нашата страна не е добре тези два механизма да бъдат обвързани. Аз лично бих подкрепила спиране на еврофондовете, ако то е въз основа на ясни нарушения и се посочи кой е виновен за това, но обвързването с механизма ни третира различно. Като българи не трябва да допускаме това да се случи, а да се противопоставяме на третирането на българите като втора категория граждани. В поправката се казва, че от януари има изключително критичен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка и вследствие на това се призовава комисията сериозно да обмисли как се използват еврофондовете. Самият факт, че този текст беше приет с мнозинство, означава, че има много сериозни въпросителни за това какво се случва с еврофондовете в България”, каза тя.
Мария Габриел изрази убедеността си, че Европа може да излезе от кризата, пред която е изправена, ако ЕНП спечели евровота. „Последните проучвания показват, че ЕНП ще победи. Практиката сочи, че когато десните избиратели се активизират, тогава има победа. Освен избори за Европа, ние имаме избори и за България”.

Българският евродепутат се срещна с ръководството на ГЕРБ в Сливен, с кметове на населени места и активисти на партията и благодари за доверието и подкрепата, които й оказа сливенската организация при номинирането й за евродепутат за предстоящите избори. Мария Габриел е в Сливен за срещата „Накъде върви Европа? Какви за ползите за България от членството ни в ЕС?”, организирана от Информационен център, Европа Директно-Сливен и регионален интернет-портал Сливен НЕТ. Срещата е част от информационна кампания за популяризиране на Европейски избори 2014 на местно и регионално ниво.