Застреляха уважан фоторепортер в Афганистан

Аня Нидрингхаус е загинала при инцидент

Лошите новини в Афганистан не приключват. По рано днес стана ясно, че фоторепортерът-ветеран от Associated Press Аня Нидрингхаус е била застреляна. Същевременно репортер на медията е бил ранен. Трагедията се случила, когато афганистански полицай открил огън по колата на AP.

48-годишната Нидрингхаус е била застреляна на място. През 2005 г. тя спечели награда „Пулицър” за отразяването на войната в Ирак. Същата година репортерът взе и приза на Международната фондация на жените в медиите. Уважаваният фоторепортер пое към Афганистан за отразяване на президенските избори, които трябва да се проведат в неделя, и обстановката преди тях.

При инцидента е пострадал кореспондентът на AP Кати Генън. Канадката отговаря за представителството на медията в размирната държава. Според различни сведения тя е простреляна два пъти, но е в стабилно състояние и може да разговаря с медицинския персонал, информира AP.

Трагедията е станала по време на пренасяне на бюлетини. Конвоят е бил защитаван от представители на афганистанската армия и полицията. Предполага се, че в него е имало прикрит талибан. В един момент колоната от коли временно спряла. Тогава командирът на частта излязъл от колата си, изкрещял „Алаах е велик” и открил огън по превозното средство, в което пътували Нидрингхаус и Генън.

На президенския вот на 5 април ще се избира наследник на сегашния държавен глава Хамид Карзай, който няма право на още един мандат. Изборите се смятат за ключови – от изхода им ще стане ясно накъде ще тръгне Афганистан. В края на годината се очаква чуждестранният военен контингент да напусне страната.