С финансов министър Пламен Орешарски бяха приведени и спрени всички фондове на ЕС

Днешният Закон за енергетиката, който обикаля европейското законодателство, е сигнал, който ще бъде разчетен още по-добре в Брюксел, в ущърб на България

„Фактите са ясни, като бяло и черно. Орешарски министър на финансите – спрени всички фондове на Европейския съюз. ГЕРБ на власт – пуснати всички фондове на ЕС – бяло. Идва Орешарски премиер, почват процедури за спиране на фондовете – черно. Няма сиво, няма шарено. Всичко е ясно.“ Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание На въпрос има ли реална опасност от спиране на средствата по еврофондовете, Борисов отговори, че се надява правителството да си вземе поука и да поправи това, което има като забележка, защото след това всички ще страдат. „Това са огромни средства и не трябва да се изпускат. Препоръчвам им да се вслушат в това, което са им казали. С финансов министър Пламен Орешарски бяха приведени и спрени всички фондове на Европейския съюз – безпощадно ясно, по време на предишната Тройна коалиция. Идва ГЕРБ на власт и до последното евро, всички фондове бяха пуснати. Сега идва пак Тройна коалиция на власт, със същите хора, и започват процедури”, заяви Бойко Борисов.

„Днешният Закон за енергетиката, който обикаля европейското законодателство, е сигнал, който ще бъде разчетен още по-добре в Брюксел, в ущърб на България”, заяви председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов бе категоричен, че това правителство е пагубно за България, и колкото по-бързо този парламент и правителство си отидат, толкова по-добре за българите. „Ние сме длъжни, само като оставени в опозиция, да ги предупредим, ако разбира се ви позволят да го излъчите или да го напишете. След това всички ние ще си сърбаме попарата, че сме ги търпели една година и накрая българите ще ядат супа от тефтерчета”, предупреди Борисов. Той отправи молба към правителството да се вслуша в препоръките на Европейската комисия и да вземе бързи мерки. Аз вече съм възстановявал загубено доверие и приведени в несъответствие всички фондове. Най-късият период е около 9 месеца и това ще е огромна загуба за всички българи, за бюджета. Бях дал инструкция на евродепутатите от ГЕРБ и те са гласували срещу тези санкции за България, за да не се спекулира. Но много социалисти са гласували за това решение. Нашите депутати са били против, това може лесно да се провери. Няма как непрекъснато, всеки ден, техните грешки да ги приписват на някой“, обясни председателят на ГЕРБ.

„Нашето управление е известно с това, което построи. То е видно и се ползва всеки ден от българските граждани – от метрото до спортната зала. Това, че има присъди за висши чиновници, е само добре за съдебната система. Разбира се, че има и кадрови назначения, които не са били най-добрите. Но това е троха на фона на това, което се задава за държавата в момента и, което причинява това правителство. Ако сме имали грешно назначение или сме допуснали грешка, има кой да я изправи в лицето на съдебната система. Другото, което ще се случи, няма кой да го изправи”, предупреди председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.